Jurnalul din tren | Vrem şi pîine, nu doar circ

Constantin UzdrisTrezit de luni de dimineaţă, politicianul, politologul şi „politrukul” moldovean se gîndeşte ce să facă pentru a vedea„În Profunzime” tot ce se întîmplă în politica moldovenească. E o modă la noi să spui tot ce crezi, indiferent dacă înţelegi sau nu „Logica Puterii”. Poţi să te dai cu părerea atît timp cît nu te-a chemat nimeni la un „Прямой Разговор” (O discuţie directă). Deşi Alianţa pentru Integrare Europeană se laudă cu deschiderea spaţiului public, lumea continuă să se plîngă că li se încalcă dreptul la libera exprimare.
Dacă nu ai reuşit să te exprimi sau dacă nu eşti de acord cu ceea ce spun cei de la diverse talk show-uri, poţi să scrii un sms la următoarea „Ediţie Specială”, care vine să te ajute, chiar dacă nu mai există „Guvernul din umbră”.
Îndiferent dacă îi stimezi sau nu pe cei ce iau cuvîntul la „Третий микрофон” (Microfonul al treilea), din păcate sau din fericire, sînt oameni al căror cuvînt are „Impact” asupra vieţii noastre, a celor mulţi sau asupra celor mai puternici care decid „Полит приход”-ul (Venirea politică).  AIE ne spune că libertatea a ceea ce oamenii zic că e „Puterea a patra” este cea mai mare realizare a sa. Zi de zi, ne este arătată „Moldova în direct” şi „Ţara lui Dogaru”. Aşteptăm, seară de seară, opinii asupra tot ce se întîmplă în „Studioul deschis” al politicului din ţara noastră. „Mai pe scurt”, tot ceea ce se „Fabrikă” zilnic pe culuarele politicii moldoveneşti nu are mare „Pезонанс” (Rezonanţă) în opinia publică. Nu contează dacă ai reuşit să-ţi faci “Tema zilei”. Poţi cu succes să  răspunzi la “Tema săptămînii”. Situaţia, oricum, nu va fi alta decît “Aşa cum este”, “De facto”.
Privindu-se “În Oglindă”, nimeni nu mai poate să-şi spună “Replika”, indiferent dacă este sau nu “În triunghi”. Cu toate acestea, stimată naţiune, eşti mereu întîmpinată cu “Bună Seara”…
Aţi înţeles ce-am vrut să zic? Toate frazele dintre ghilimele nu sînt decît denumirile emisiunilor social-politice de la posturile de televiziune din Chişinău.
Strămoşii niştri romani spuneau că, pentru a fi ales, e nevoie de “pîine şi circ”. Circ avem. Pîine mai aşteptăm. Cît vom mai aştepta, nu ştiu…
Stimaţi cititori, încheiem în acest an “Jurnalul din tren”. În anul următor, vă aştept cu o nouă rubrică – “Jurnalul intelectualului emigrat”.
Vă doresc un an nou fericit şi La mulţi ani!
Constantin Uzdriș


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *