Încep să conştientizeze care este rolul sănătăţii reproductive

sanatate reproductiva

sanatate reproductivaÎn anul 2012, la maternitatea din Nisporeni au născut 17 minore. Cea mai tînără mămică a avut 16 ani. Nici una dintre ele, la acel moment, nu era căsătorită. Totuşi, majoritatea, afirmă şefa maternităţii din Nisporeni, Liuba Zgîrvaci, au fost susţinute de familii, dar şi de taţii bebeluşilor.
Nu este indicat ca o femeie să nască la o vîrstă fragedă
Referindu-se la această situaţie, medicul spune că nu este indicat ca o femeie să nască la o vîrstă atît de fragedă, căci pot apărea complicaţii atît la naştere, cît şi după. “La minore organismul nu este pregătit din punct de vedere fizic, dar nici hormonal nu este stabil. În consecinţă, o eventuală naştere poate fi mai grea, cu leziuni. Pot apărea hemoragii. Chiar şi copilul poate fi traumatizat”, explică Liuba Zgîrvaci.
La maternitatea din Nisporeni norocul i-a însoţit atît pe medici, cît şi pe tinerele care au venit să nască, căci, în acest an, a fost înregistrat doar un caz cînd o minoră a născut prin cezariană. În rest, bebeluşii au venit pe cale naturală. Nu a existat nici un caz de risc major.
Tinerii ştiu ce înseamnă sănătatea reproductivă
Începînd cu anul 2012, la Nisporeni funcţionează Centrul de sănătate prietenos tinerilor, unde orice adolescent poate obţine informaţiile de care are nevoie. “Orarul de lucru este stabilit în aşa fel, încît tinerii să poată veni aici cînd îşi doresc, chiar şi cînd ies de la ore”, spune Liuba Zgîrvaci.
Potrivit dînsei, tinerii vor să obţină informaţii atît despre contraceptive şi o eventuală evitare a sarcinii, cît şi despre bolile sexual-transmisibile. “Vin chiar şi mamele cu copiii lor, fîe că sînt fete sau băieţi”, subliniază medicul.
Pentru informarea tinerelor familii, la Nisporeni activează şi un cabinet de planificare a familiilor. “Spre bucuria noastră, deja sînt femei care îşi planifică sarcina. În majoritate, ce-i drept, îşi planifică a doua sarcină. Totuşi, ele încep să conştientizeze care este rolul sănătăţii reproductive”, face o remarcă şefa Secţiei maternitate.
Proaspete mămici trecute de 40 de ani
În acest an, cea mai vîrstnică femeie ce a dat naştere unui copil la maternitatea din Nisporeni a avut 43 de ani. Riscul, la o asemenea vîrstă, susţine medicul, e destul de mare. “La femeile trecute de 35 de ani principala problemă poate fi hemoragia. Uterul nu mai este atît de bine pregătit pentru naştere. În aceste cazuri, înainte ca femeia să nască, noi ne asigurăm că ea e sănătoasă, că va putea da naştere unui copil sănătos. Facem tot posibilul ca să evităm complicaţiile. Medicii noştri sînt bine pregătiţi în acest domeniu”, a explicat Liuba Zgîrvaci, subliniind, totodată, că vîrsta optimă pentru naşteri este între 18 şi 35 de ani. Totuşi, e ideal ca prima naştere să aibă loc la 20-28 de ani.

Un copil sănătos în corp sănătos

Sănătatea bebeluşilor şi a viitoarelor mămici se află întotdeauna în vizorul medicilor, inclusiv al celor de la Nisporeni. Cu toate acestea, Liuba Zgîrvaci recunoaşte că “gravidele nu sînt chiar atît de sănătoase la Nisporeni”. Este imperios necesar ca, înainte de a concepe un copil, orice femeie să facă o investigaţie serioasă la medicul de familie. Este pentru binele ei, dar şi al viitorului bebeluş. “Un copil sănătos în corp sănătos, acesta este sloganul după care ne conducem noi”, a punctat şefa maternităţii din Nisporeni. Este îmbucurător faptul că deja se înţelege acest lucru. “Sperăm că tot mai multe femei vor conştientiza care este totuşi rolul şi esenţa controalelor precoce”, a menţionat dînsa.
Un sfat pentru final
La finele discuţiei, Liuba Zgîrvaci a venit cu un sfat pentru toţi tinerii nisporeneni – înainte a intra în relaţii sexuale, să ştie foarte clar că e necesar să se protejeze: şi pentru a evita o sarcină nedorită, şi pentru a preveni unele maladii ce ar putea afecta ulterior sănătatea reproductivă. Dînsa a avut un sfat şi pentru familiile tinere. Dacă vor să aibă copii sănătoşi, să aibă grijă şi de sănătatea lor.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *