E ora bilanţurilor

Pe parcursul anului 2012, filiala Ungheni a Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) a desfăşurat trei  cursuri de instruire prin programul  “Susţinerea sectorului ÎMM, subprogramul „Suport în lansarea afacerii”, etapa a III „Gestionarea eficientă a afacerii”. La aceste cursuri au participat 45 persoane.
În perioada februarie-martie 2012, la filiala Ungheni a CCI a avut loc un curs de instruire de 50 de ore pentru tineri. Au beneficiat de acest curs 33 de tineri, la componenta “Instruire şi consultanţă antreprenorială”. Cursurile respective sînt parte integrantă a Programului Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET).
Pe parcursul anului 2012, la filiala Ungheni a CCI au fost instruite 43 persoane din regiunea Ungheni în cadrul  proiectului “Recalificarea personalului militar din Republica Moldova”, în 2 module: administrarea afacerii şi limba engleză. Proiectul respective este implementat de Camera de Comerţ şi Industrie, Academia de Studii Economice, la iniţiativa Misiunii OSCE în Moldova.
La 24 mai 2012, a avut loc festivitatea de totalizare a ediţiei a XI-a a Concursului “Businessmanul Anului”, care a devenit deja o frumoasă tradiţie de promovare a bunelor practici de succes ale oamenilor de afaceri din raionul Ungheni. Concursul a fost organizat în parteneriat cu CCI, filiala Ungheni, Asociaţia Producătorilor Agricoli „Uncalnis”, Asociaţia Businessului Mic şi Mijlociu, Asociaţia Teritorială a Patronatului în Construcţii.
La 27 iulie, cu ocazia celebrării celor zece ani de activitate a Zonei Economice Libere Ungheni, a avut loc o festivitate, la care a participat şi ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, care a comparat această zonă cu o oază de libertate şi spirit antreprenorial innovator. În prezent, în cadrul ZEL funcţionează peste 35 de întreprinderi, care numărăr peste 2000 de angajaţi.
La 17 august 2012, la Chișinău a avut loc Congresul al III-lea al Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, unde au fost prezentate totalurile activităţii pentru perioada 2007-2012, a fost discutat și stabilit programul de activitate pentru următorii cinci ani, iar Gheorghe Cucu, care este originar din satul Cetireni, raionul Ungheni, a fost reales în calitate de președinte al CCI.
Pe parcursul întregului an, filiala Ungheni a CCI a fost vizitată de delegaţii din Ucraina, Polonia, România, Kîrgîzstan, care s-au documentat asupra activităţii filialei şi mediului de afaceri din raioanele Ungheni, Nisporeni şi Călăraşi.
Şi în 2012, filiala Ungheni a CCI s-a implicat activ la expoziţia-for SMAAL BUSINESS, la expoziţia naţională a producătorilor “Fabricat în Moldova”,  concursul “Cel mai bun vin de casă”.  Toate aceste activităţi au fost organizate în parteneriat administraţiile raionale.
În perioada ianuarie-decembrie 2012, de catre angajaţii filialei Ungheni a CCI au fost perfectate: 640 rapoarte de expertiză, 250 de evaluări, 130 de certificate de origine forma C, 14 mii de  declaraţii vamale.
Filiala Ungheni a CCI a avut tot sprijinul la organizarea activităţilor ce au avut drept scop: promovarea agenţilor economici atît pe plan intern, cît şi extern, facilitarea exporturilor, organizarea misiunilor economice, vizite ale oamenilor de afaceri din străinătate, mese rotunde, tîrguri, expoziţii.
La ora actuală, filiala Ungheni a CCI este reprezentantul regional al oamenilor de afaceri din raioanele Ungheni, Călăraşi şi Nisporeni, întrunind 52 de membri din cele mai importante domenii ale economiei naţionale şi regionale. Printre aceştia se numără producători de covoare, de mobilă de lux, de ceramică, de vinuri, divinuri şi vinuri spumante.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *