Oraşul Corneşti al secolului XXI. Apă nu-i, apă n-a fost. Oare va fi?

Oraşul transformat în gaură de canalizare
În fotografie: Oraşul transformat în gaură de canalizare
Sursa: Jurnal.md

“Oraşul transformat în gaură de canalizare” – astfel au caracterizat Corneştiul (raionul Ungheni) reporterii de la Jurnal TV, după ce au vizitat localitatea acum două săptămîni. “Canalizarea oraşului se scurge nu prin ţevi, dar prin şanţuri, pe sub gardurile locuitorilor, pentru ca, în final, să se verse în rîul Bîc”, explică aceştia.
Cînd plouă, dau drumul la robinet
Cu adevărat, oraşul Corneşti, o localitate situată la hotarul cu raionul Călăraşi, se confruntă, de mai bine de două decenii, cu lipsa apei şi canalizaţiei. Sute de corneşteni ce locuiesc la bloc sînt nevoiţi să care apa cu căldarea, inclusiv pînă la etajul cinci. Unii, ingenioşi din fire, au găsit şi mijloace mai originale de a-şi aduce apa în casă. Au săpat fîntîni în preajmă, au instalat acolo minipompe şi… au apă. Cei de la ultimul etaj au instalat pe acoperiş rezervoare improvizate, şi-au tras în casă furtunuri şi, cînd plouă, dau drumul la robinet, astfel că apa curge drept în cadă, bacuri sau căldări.
De zeci de ani sînt hrăniţi cu gogoşi
Cu toţii însă aşteaptă să fie construit, într-un final, un apeduct ca la carte, o staţie de epurare, un sistem de canalizare. De zeci de ani, sînt hrăniţi cu gogoşi. Toţi cei ce s-au perindat la putere promit apă pentru corneşteni.  Pînă şi un apeduct – ce mai, şantierul secolului! – cu o denumire  ce te unge la inimă: “Zagarancea-Corneşti”, a tot fost construit. S-au investit aproape 50 de milioane de lei! Cică, a şi fost dat în exploatare. Ei şi? Apă nu-i, apă n-a fost. Oare va fi?
Bani sînt, nu-i dorinţă şi voinţă
Primarul de Corneşti, Vasile Matveev, ridică din umeri a neputinţă, dînd vina pe lipsa banilor. Aşa a fost “imortalizat” în reportajul realizat de reporterii Jurnal TV. La fel au făcut-o şi predecesorii lui: au dat din umeri. Ministerul Mediului şi cel al Dezvoltării Regionale asigură că surse de finanţare sînt, doar că de vreo zece ani autorităţile locale se tot “chinuie” să depună setul de acte necesare pentru a primi banii de care au nevoie.
Pentru a realiza cel mai amplu şi cel mai aşteptat proiect de către corneşteni, este nevoie de 51 milioane de lei – bani pentru construcţia unui apeduct, a unei staţii de epurare şi a unei reţele de canalizare. Primarul Vasile Matveev a declarat pentru Jurnal TV că a cerut ajutorul autorităţilor centrale în acest sens.
De ce nu a fost acceptat proiectul?
Viceministrul Dezvotării Regionale, Veaceslav Guţuţui, s-a arătat nedumerit. “Data limită de depunere a proiectului a fost 19 iulie 2012. A fost anexat doar contractul cu proiectanţii, proiectarea tehnică urmînd a fi finisată în septembrie-octombrie”, afirmă dînsul. Ce credeţi? Linişte şi pace. Mult prea complicată, se pare, a fost sarcina, astfel că proiectarea tehnică nu a mai fost dusă la capăt. În aceste condiţii, comisia pentru dezvoltarea regională a refuzat să examineze setul de acte al primăriei Corneşti, pentru că nu era complet.
Trenul a plecat din nou din gară
Autorităţile locale vor avea o nouă oportunitate pentru a solicita finanţare abia după 2015. Deci, şi următorul candidat la fotoliul de primar al oraşului Corneşti va veni cu aceleaşi promisuni. “Ar fi bine ca autorităţile publice locale să fie mai responbsabile şi, atunci cînd îţi doreşti soluţionarea unor probleme, să vii cu documentele în ordine. Acestea să fie depuse în termenii stabiliţi şi atunci putem să susţinem un astfel de proiect”, a subliniat viceministrul Veaceslav Guţuţui.
În loc de concluzie
Locuitorii oraşului Corneşti vor avea de aşteptat şi de acum înainte ani buni apă în robinete. Şi asta, pentru că e nevoie nu doar de bani, ci şi de responsabilitate din partea autorităilor publice locale, dar şi din partera localnicilor care, o dată la patru ani, îşi aleg primarul – unul mai bun decît altul în ultimii 13 ani.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *