O lecție de istorie pentru unitățile și instituțiile militare din regiune

Sergiu Railean: “De aici pornește istoria noastră ca stat independent”
În fotografie: Sergiu Railean: “De aici pornește istoria noastră ca stat independent”

De acum încolo, alături de portretele actualilor conducători ai țării și ai Ministerului Apărării, pe holul blocului administrativ al Divizionului de artilerie din Ungheni va sta, la loc de cinste, și o copie înrămată a Declarației de Independență a Republicii Moldova. Pe 17 decembrie, aceasta a fost dezvelită în cadrul unei ceremonii festive.
Evenimentul a avut loc în prezența întregului efectiv al divizionului, dar și al unuia dintre deputații primului Parlament, Valeriu Jardan. Anume dînsului i-a revenit misiunea de a dezveli placa pe care este înscris textul Declarației de Independență, sub care și-a pus şi el semnătura cu 21 de ani în urmă.
”Sînt încîntat de ceea ce am văzut azi aici, la Divizionul de artilerie din Ungheni. Este un lucru frumos”, a declarat, în cuvîntul său de salut, Valeriu Jardan, după care a felicitat întreg efectivul  cu această ocazie.
”Astăzi am asistat cu toții la o lecție de istorie, dar și la una de educație militar-patriotică foarte importantă pentru noi, cei care slujim Patriei”, a menţionat Sergiu Railean, comandantul Divizionului de artilerie din Ungheni. Dînsul s-a arătat convins de necesitatea cunoașterii acestui document de către toți cetățenii Republicii Moldova, căci “de aici pornește istoria noastră ca stat independent”.
Ceremonia solemnă de dezvelire a Declarației de Independență a fost binecuvîntată și de doi preoți de la Catedrala episcopală ”Alexandru Nevski” din Ungheni, care au oficiat și o slujbă de sfințire a plăcii proaspăt instalate.
De notat că evenimentul respectiv a dat startul săptămînii dedicate educației militar-patriotice în Divizionul de artilerie din Ungheni.
În aceeași zi, la aceeași oră, 10.30, copii similare ale Declarației de Independență a R.Molodova au fost inaugurate la Centrul teritorial militar din Ungheni, dar și în secțiile administrative ale acestuia din Nisporeni și Călărași.
”Unitatea militară din Ungheni ne-a luat-o înainte, invitîndu-l la ceremonie pe Valeriu Jardan, unicul unghenean, semnatar al Declarației de Independenţă.  Nouă nu ne-a rămas decît să desfășurăm mitinguri interne, cu participarea angajaților”, a punctat Gheorghe Cimbriciuc, comandantul Centrului teritorial militar Ungheni, accentuînd că, chiar și așa, evenimentul a fost unul foarte important și emoționant pentru cei care au participat la el.
De menționat că, în acea zi, în toate unităţile şi instituţiile militare din republică au fost instalate 60 de copii ale Declaraţiei de Independenţă.  Pentru fiecare copie s-au cheltuit cîte 700 de lei.
Ina Landa
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *