Moş Crăciun există! Să ajutăm două fetiţe să creadă în minuni

Alexandrina
În fotografie: Alexandrina

Surorile Alexandrina și Daniela Cucu din Ungheni spun că Moș Crăciun nu există.
La vîrsta lor, alți copii mai cred în minuni, nu însă și ele. Ştiu că nu vor avea de sărbători bunătăți pe masă, nu vor avea nici cadouri sub brad. Mama lor, care le crește și le educă de una singură, nu are bani pentru aşa ceva. Nu are nici cine să le deschidă ușa. Tata le-a abandonat de cîțiva ani buni.
”Noi putem aștepta cadouri doar atunci cînd mama are bani”, spune Daniela cu tristeţe.  Ambele fetiţe au grave probleme de sănătate. Alexandrina este ţintuită la pat. Mama e cea care o şi spală, o şi hrăneşte.  Daniela, în vîrstă de 11 ani, merge cu greu, iar picioruşele, de multe ori, nu vor s-o asculte.
Greutățile le-au maturizat mult prea devreme. Totuşi, ele sînt fericite. Sînt fericite că o au pe mama alături. În pofida tuturor greutăţilor, fetele ştiu că ea, cea care le-a dat naştere, nu le va părăsi nicioodată.
Dacă s-ar întîmpla o minune şi, totuşi, Moş Crăciun le-ar păși pragul, ele i-ar cere… o mașină de spălat. „Pentru mama și mîinile ei obosite”, explică Alexandrina.
Pe umerii acestei femei se ține toată casa cu grijile și nevoile ei. „Mă descurc cum pot. Mi-i greu că n-am cu cine lăsa fetele ca să pot merge şi eu la lucru să mai cîștig ceva bani”, recunoaște Elena Cucu, mama fetițelor.
Încearcă din răsputeri să-și ascundă lacrimile de puișorii ei, dar vocea-i tremurîndă o scoate în vileag. Tot venitul familiei se estimează la 1500 de lei pe lună, bani pe care-i primește din pensiile de invaliditate ale fiicelor, dar și un ajutor social.
”Mai înainte, primeam niște compensații pentru lemne, dar acuma au fost scoase”, zice femeia. Unica bucurie este că au casa lor, un apartament micuţ, cu două camere, pe care Elena încearcă să-l repare cu încetișorul. Le-a fost oferit, cu un an în urmă, de primărie.
Era într-un hal fără de hal, părăsit şi devastat. Dar bucuria a fost foarte mare, căci de atunci au cuibușorul lor.
Chiar dacă le vine foarte greu să facă față sărăciei, familia Cucu nu lasă mînile în jos și merge înainte.
Ina Landa
În fotografie: Daniela

Istoria celor două fetiţe şi a mamei lor

Am descoperit această familie în septembrie 2011. Istoria ei ne-a cutremurat. O republicăm, prescurtată, în speranţa că, mînă de la mînă, am putea să le facem pe cele două fetiţe să creadă în minuni, să creadă că Moş Crăciun există.
„Alexandrina avea patru luni cînd s-a îmbolnăvit. Medicii au diagnosticat-o cu encefalopatie toxico-infecţioasă”, povesteşte mama Elena Cucu. De atunci, nu i s-au mai uscat lacrimile. Fata este ţintuită la pat. Nici măcar căpuşorul nu poate să-l ridice de pe pernă. Dar are un zîmbet care te cucereşte. Doctorii i-au dat de înţeles mamei, de nenumărate ori, că nu există nici o şansă de însănătoşire şi poate ar fi mai bine s-o dea într-un centru de plasament. „Cum s-o dau?”. Faţa i se umezeşte de lacrimile ce-i curg şiroaie.
Spera că al doilea copil îi va aduce o rază de lumină şi îi va atenua durerea. Dar… Daniela s-a născut prematur, cu numeroase complicaţii. „Medicii mi-au zis imediat că va avea probleme de sănătate”, povesteşte Elena. I-a fost foarte greu. Dar nu a lăsat mîinile în jos. A decis să lupte pînă în pînzele albe pentru fetele ei.
Este singură pe lume. Mama ei a abandonat-o chiar de la naştere. A fost crescută de bunica. Cum a terminat şcoala, s-a grăbit la măritiş. Vroia şi ea să aibă o familie a sa. Dar cel pe care l-a ales să-i fie alături nu prea a vrut s-o înţeleagă. Mult mai drag i-a fost paharul.
De cîţiva ani, e singură. La cei 35 de ani ai săi, Elena Cucu a suferit atît cît nu suferă altul într-o viaţă. Şi, de parcă erau puţine necazurile prin care a trecut, a mai suferit şi o intevenţie chirurgicală. Este operată de hernie de disc. I-a cedat coloana vertebrală, două discuri i-au fost scoase.

În fotografie: Mama Elena Cucu

Ar trebui să nu mai facă eforturi fizice. Dar cine să-i ridice fetiţa, pe Alexandrina?  Cine să i-o întoarcă de pe o parte pe alta? „Mă înfăşor strîns şi o ridic, o schimb”, zice.
Nu are o meserie, nu a lucrat niciodată oficial, cu carnet  de muncă, căci fetiţele ei necesită o îngrijire specială. „Mama ne are doar pe noi. O iubesc. E bună, cuminte, îi mulţumesc lui Dumenzeu că ne-a dat-o”, spune fata cea mai mare, Alexandrina.
Lucia Bacalu
Echipa „Expresul”, în parteneriat cu filiala Ungheni a Camerei de Comerţ şi Industrie, a decis să organizeze, pe 4 ianuarie, o licitaţie, la care vor fi scoase în vînzare cele mai fumoase fotografii realizate de „Expresul” în 2012. Banii adunaţi vor fi transmise acestei familii.
Doritorii de a face un gest de binefacere sînt aşteptaţi la redacţia „Expresul”.   


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *