Creaţii de ikebane de iarnă

Creaţii de ikebane de iarnăÎnainte de a ne gîndi ce aranjament (ikebana) să facem de sărbători sau ce vase să folosim pentru a ne înfrumuseţa locuinţa, este foarte important să ne asigurăm că avem inima împăcată şi că tot ce realizăm izvorăşte dintr-un sentiment profund de recunoştinţă pentru ceilalţi.
Optaţi pentru nuanţe festive
Pentru aranjamentele florale care vor înfrumuseţa casa în perioada sărbătorilor de iarnă, puteţi opta pentru vase cu o cromatică rece, precum nuanţele de iarnă: alb, cenuşiu, negru, verde închis. Dar puteţi alege şi vase cu o cromatică caldă, în contrast cu perioada rece a anului: galben, roşu şi portocaliu. Dacă doriţi să puneţi ikebana pe masa de Revelion, vasul poate avea nuanţe festive: auriu, argintiu, poate fi din sticlă transparentă sau din cristal.
Excesul de frunze accelerează deshidratarea
Următorul pas în realizarea ikebanei este alegerea florilor şi a plantelor. Este recomandat să acordaţi întîietate florilor şi plantelor de sezon. Puteţi folosi crinul imperial, orhideea, cameliile, azaleea, florile de ceară sau chiar crizantemele. Este important să nu păstraţi multe Frunze, căci  excesul de frunze face ca florile să se deshidrateze rapid, în timp ce lipsa lor completă duce la încetarea absorbţiei apei. Pentru pata de culoare a aranjamentului puteţi folosi crenguţe de brad sau tuie. Creaţiile florale pot fi însufleţite şi prin includerea conurilor de brad, ramurilor cu măceşe, nucilor, merelor pădureţe.
Alegeţi cu grijă florile
Este foarte important să cumpărăm flori din locuri bine aerisite, răcoroase şi umede (condiţii esenţiale pentru păstrarea corespunzătoare a florilor tăiate). Pentru a vă asigura de prospeţimea acestora, alegeţi flori parţial deschise.
Pentru a evita deshidratarea lor prin scurgerea sevei, florile trebuie ţinute cu coroana florală în jos.  Temperatura la care majoritatea florilor se simt cel mai bine este între 10°C şi 15°C, aşadar este recomandat să evităm transportarea lor în frig.
E indicat ca apa să fie mereu curată
Pentru a asigura o viaţă cît mai lungă ikebanei, înainte de a pune florile în apă tăiaţi o porţiune de 1-2 cm din baza tulpinilor sub apă. Astfel ele vor reuşi să absoarbă apa din vas mai bine. Atenţie, înainte de a fi folosit, vasul trebuie spălat foarte bine şi clătit.
Sfat! Pentru a vă bucura mai multă vreme de ikebane, este important să nu folosiţi, pentru crearea lor, fructe mari, ca: merele sau portocalele. Nu puneţi ikebanele în preajma coşurilor cu fructe, deoarece etilena, emanată de fructele coapte, produce ofilirea prematură a florilor.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *