Controlul medical profilactic anual

control medical
Sursa: verticalonline.ro

Statistic vorbind, bărbaţii duc un mod de viaţă mai nesănătos. Totodată, bărbaţii, orcît ar părea de ciudat, sînt mult mai hotărîţi atunci cînd e vorba despre controlul sănătăţii per ansamblu, femeile preferînd, de cele mai dese ori, să se adreseze la medic pentru o consultaţie concretă. În orice situaţie, e important să ne asumăm responsabilitatea pentru sănătatea noastră şi să prevenim bolile efectuînd controlul profilactic anual.
Fiecare ştie că un automobil, pentru a funcţiona bine în timp, are nevoie de grijă şi de control tehnic anual. La fel şi corpul nostru, pentru a fi sănătos, are nevoie de control anual profilactic. Fiecare dintre noi, încă din copilărie, trebuie să-şi verifice anual sănătatea tocmai pentru a preveni sau a exclude, iar în unele cazuri şi a trata orice afecţiune a sănătăţii noastre. Astfel, vom cunoaşte cu exactitate toate modificările ce se produc în propriul organism, comparînd indicii sănăţii actuali cu cei de acum un an sau mai devreme, calculînd şi definitivînd abaterile de la normă. Dacă e nevoie, vom începe la timp şi tratamentul necesar. Cu alte cuvinte, vizita la medicul de familie şi consultarea profilactică anuală ne permite să ţinem degetul pe pulsul propriei sănătăţi şi să nu permitem bolilor să ne atace. Chiar dacă, în urma verificării sănătăţii, au fost depistate anumite nereguli, e important de ştiut că depistarea unor boli sau simptome în fază incipientă permit, fără complicaţii, tratarea şi eliminarea afecţiunilor nedorite.
Trăim în vremuri diferite de cele sovietice, cînd toţi cetăţenii, aproape cu forţa, mergeau la controlul anual profilactic. Acum, medicii recomandă să preluăm iniţiativa în propriile mîini şi anual, în mod conştient, să mergem la medicul de familie pentru a ne verifica starea sănătăţii. De menţionat că, în ultimul timp, această tendinţă e în creştere, mai ales în rîndul tinerilor, dar oricum, nesemnificativă în raport cu întreaga populaţie a Moldovei. Sănătatea e cea mai de preţ avere a omului şi acest lucru trebuie conştientizat de toată lumea.
Controlul profilactic al sănătăţii presupune următoarele investigaţii:
– analiza urinei şi sîngelui, pentru indicii colesterolului, nivelul zahărului, hormonilor glandei tiroide, funcţionarea rinichilor, ficatului;
– consultarea ginecologului (pentru femei) şi a urologului (pentru bărbaţi);
– electrocardiograma;
– investigaţii ultrasonografice a organelor interne;
– consultaţia oftalmologului.
Reţineţi, anume acest control profilactic al sănătăţii poate fi considerat motivul pentru care locuitorii din ţările Uniunii Europene trăiesc cu aproximativ 10 -20 de ani mai mult comprativ cu cei din Republica Moldova.
Acest articol este publicat cu sprijinul Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină în cadrul campaniei de promovare a modului sănătos de viaţă „Spune Da pentru Sănătatea Ta


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *