Scriitorul Alexandru Plăcintă a revenit la baştină

Alexandru Plăcintă
În fotografie: Alexandru Plăcintă în şcoala natală.

Elevii de la gimnaziul din Semeni, Ungheni au avut parte, pe 22 noiembrie, de o mare sărbătoare. În vizită le-a venit consătenul lor, scriitorul Alexandru Plăcintă, care şi-a prezentat noua sa carte, „Povestea Focului”, sub redacţia Claudiei Partole, ilustraţiile aparţinîndu-i.
Oaspetele a avut parte de o întîlnire de zile mari. Elevii i-au recitat din poeziile şi ghicitorile sale, iar micii artişti de la teatrul de păpuşi, condus de profesoara Marina Biniuc, au prezentat povestea „Tărcuci între prieteni”, semnată de acelaşi scriitor. Sergiu Morgoci, elev în clasa a VI-a, a impresionat întreaga asistenţă cu rolul pe care l-a jucat – Tărcuci.
Cu mari emoţii a vorbit despre fostul său elev profesorul de limba şi literatura română, Serghei Pînzaru. „A fost mîndria şcolii şi a satului cînd a devenit student la Şcola pedagogică din Călăraşi, iar apoi la Universitateade Stat.
Cîţiva ani, Alexandru Plăcintă a lucrat la Semeni ca profesor de muzică. Pînă acum îmi răsună în memorie o melodie şi nişte versuri formidabile, neauzite nici pînă atunci şi nici de atunci. Bănuiesc că erau ale dînsului”, a spus profesorul, după care şi-a exprimat regretul că nu el a fost cel ce a descoperit în Alexandru Plăcintă „acest har dumnezeiesc de a scrie atît de frumos”.
Alexandru Plăcintă a explicat cum a ajuns să scrie: „De multe ori, cînd aveam nevoie de o muzică şi versuri pe care nu le aveam la îndemînă, ori nu le găseam, eram nevoit să le scriu singur…”.
În acea zi, scriitorul le-a oferit în dar, celor mai activi cititori ai bibliotecii scolare, cartea sa „Povestea focului”.
Maria Semeniuc,
directoarea gimnaziului Semeni


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *