Aşteptăm, dar ce anume şi… pe cine?

Ala Mutilică
Ala Mutilică

E dureros să vezi că există atît de mulţi oameni care nu văd sau nu gîndesc, dar se lasă duşi de val. Sau oameni împinşi de la spate cu efectul de turmă. E dureros să vezi că există oameni ce se uită în ograda vecinului cu invidie. Sau oameni care îşi doresc altceva decît au, dar se opun oricărei schimbări.
Basmele nu există decît în basme. Adevărul este mai dezgustător.  Trebuie să ştii: dacă ai nevoie de o mîna de ajutor, o găseşti întotdeauna în continuarea brațului tău. Pe masură ce te maturizezi, vei descoperi că ai doua mîini: una pentru a te ajuta pe tine, cealaltă – pentru a-i ajuta pe ceilalți. Viață fără moarte nu există. Nu există nici viață doar cu bucurie sau supărare. Fericirea nu este condiționată doar de sărăcie sau bogăție. Omul poate fi fericit doar privind la cerul albastru sau la primii fulgi de zăpadă. Noi hotărîm singuri dacă ne lăsăm sufletul întunecat de neajunsuri şi certuri sau descoperim lucrurile minunate care ne aduc fericirea necondiționat.
,,Dacă şi Cînd erau prieteni foarte buni. Se întîlneau în fiecare săptămînă să mănînce împreună şi discutau despre lucrurile pe care vroiau să le realizeze în viitor. Aveau multe visuri minunate şi adorau să vorbească despre ele.
Într-o zi, Cînd observă că Dacă nu se simţea foarte bine. După ce se aşezară la masă, Cînd îl întrebă pe prietenul său: “Eşti în regulă? Nu prea pari a fi în apele tale azi”. Dacă răspunse: “Nu ştiu ce să zic, parcă nu progresez deloc în viaţa mea. Uite, de exemplu, săptămîna trecută, am aflat de un training foarte bun şi m-aş fi dus, dacă aş fi avut timp”.  Cînd dădu din cap aprobator: “Te înţeleg perfect, amice. Şi eu am auzit de un seminar foarte promiţător, dar mă voi înregistra cînd voi avea banii necesari”, după care continuă: “Ia spune-mi mai multe despre postul de lucru la care vroiai să aplici săptămîna trecută. Erai foarte entuziasmat, cum a mers?”.  Dacă se uită în jos şi suspină: “Dacă nu mi s-ar fi stricat calculatorul, aş fi aplicat. Dar aşa.. nu am putut să-mi scriu aplicaţia”. “Nu te îngrijora, dragă Dacă, zise Cînd. Atunci cînd vei fi gata, va apărea şi oportunitatea. Uite, şi eu m-am gîndit să-mi schimb cariera, actuala slujbă mă limitează foarte mult. Şi chiar îmi voi căuta altceva, cînd vremea va fi mai bună”.
Lîngă ei, stătea un om singur la masă şi îşi bea liniştit ceaiul. La un moment dat, se ridică în picioare şi se îndreptă spre ei: “Îmi cer scuze că vă întrerup, dar am auzit fără să vreau conversaţia voastră. Sînt convins că ştiu cum vă puteţi rezolva problemele”. Dacă şi Cînd se uitară cu mirare spre străinul care le zîmbea cu bunăvoinţă şi înţelepciune.
“Domnilor, începu acesta, este foarte simplu. Doar fiţi atenţi la ceea ce vorbiţi: încercaţi să număraţi de cîte ori spuneţi “dacă” şi “cînd”. În loc să vă gîndiţi dacă veţi face şi cînd veţi face, treceţi la acţiune şi veţi fi uimiţi de rezultate!”.
Mulţi oameni doar visează să facă ceva deosebit. Alţii încep, dar renunţă repede sau joacă la un nivel foarte jos. Foarte puţini îşi iau cu adevărat un angajament, aruncă scuzele pe geam şi perseverează, indiferent de obstacole.
Tu din ce categorie faci parte, iubite cititor?
Morala: ,,Dacă te concentrezi pe șarpe, s-ar putea să-ți scape  mișcările scorpionului! Mulți se leagă la ochi numai pentru a spune că e întuneric”.
Ala Mutilică


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *