Subvenţiile pentru agricultori – la cheremul primăriilor

agricultura
Sursa: radiocluj.ro

De doi ani, la Ungheni activează o agenţie de intervenţii şi plăţi în agricultură, care prestează servicii şi pentru agricultorii din cele două raioane vecine: Călăraşi şi Nisporeni.
Totul bine şi frumos pînă aici. Numai că, susţine Gheorghe Gheorghiţă, angajat al Direcţiei raionale agricultură Călăraşi, pentru a depune dosarele necesare ca să poată beneficia de subvenţii, oamenii trebuie să meargă la Ungheni. Or, acestea sînt eforturi fizice suplimentare, timp pierdut şi bani cheltuiţi pe drum.
„Nu s-ar putea oare ca un reprezentant al acestei agenţii să vină la Călăraşi periodic, în zile prestabilite, pentru a scuti agricultorii de incomodităţi?”, întreabă sursa citată.
„Există o hotărîre de guvern şi trebuie s-o respectăm”, astfel a comentat Valeriu Botnari, şeful agenţiei de intervenţii şi plăţi în agricultură de la Ungheni spusele oficialului călărăşean. Potrivit dînsului, pentru a optimiza cheltuielile, în republică au fost create doar 9 astfel de agenţii, fiecare dintre care prestează servicii pentru mai multe raioane.
„Dacă autorităţile publice locale ar fi mai interesate şi mai receptive la grijile agricultorilor din teritoriu, nu ar exista nici o problemă”, susţine Valeriu Botnati.  Conform aceleaişi hotărîri de Guvern, în fiecare primărie ar fi trebuit să fie instituită o comisie care să identifice persoanele ce au semănat grîu de toamnă, să le informeze, să le ajute să completeze cererea ce se impune, să trimită dosarul la Ungheni, astfel ca acestea să poată beneficia de indemnizaţiile preconizate.
„Personal am telefonat în fiecare primărie, le-am transmis prin poşta electronică modelul unei cereri completate, i-am rugat să se implice şi să prezinte actele necesare la Ungheni”, afirmă Valeriu Botnari.
Ce credeţi? Au fost primari care au reacţionat imediat. Şi din raionul Călăraşi, şi din raionul Nisporeni, şi din raionul Ungheni. Au fost însă şi primari care, practic, nu au dat nici un semn de viaţă în acest sens. Chiar dacă termenul-limită de recepţionare a dosarelor a fost pînă la 10 noiembrie, acestea au fost acceptate şi mai tîrziu – pînă la 16 noiembrie. Valeriu Botnari susţine că nimeni nu a trebuit să se deplaseze la Ungheni pentru aceasta. Era suficient ca primăriile să trimită actele necesare prin poşta electronică sau prin cea obişnuită.
Pentru anul 2012, este prevăzut să fie acordate subvenţii la grîul de toamnă, cîte 200 de lei pentru un hectar. Totodată, să fie subvenţionaţi, la primăvară, şi cei ce vor însămînţa suprafeţe de porumb.
Tudor Josanu, Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *