Eugen Tomac: „Consider că este nedrept să avem vize între noi”

Eugen Tomac, candidat pentru Camera Deputatilor din RomâniaInterviu cu Eugen Tomac, consilier al Preşedintelui Traian Băsescu, candidat pentru Camera Deputatilor din România
Dle Eugen Tomac, multă lume se întreabă dacă Oficiul consular al României la Ungheni nu ar putea să presteze și alte servicii, inclusiv cele legate de vize și cetățenie…
Cunosc aceste frămîntări ce există printre românii din Ungheni și din raioanele învecinate. Oficiul consular al României de la Ungheni s-a înființat dintr-o necesitate care nu mai putea cere amînare, avînd în vedere că au existat cîțiva ani în care oamenii au fost privați de dreptul de a circula liber în România. După implementarea Acordului privind micul trafic la frontieră, era necesar să putem oferi cît mai multor cetățeni ai R. Moldova o șansă în plus de a merge în țară. Pentru a elibera cît mai multe permise de mic trafic, a fost înființat Oficiul consular la Ungheni. În perspectivă, poate fi luat în calcul şi acest aspect de a extinde serviciile consulare. Eu le-aș recomanda, însă, celor care dețin deja permisul de mic trafic să se deplaseze la Iași și să-și depună dosarul pentru obținerea cetățeniei române, astfel încît pe viitor să nu mai fie niciodată despărțiți de România.
Ați fost la Călărași împreună cu Elena Băsescu. Pe cînd să vă așteptăm la Ungheni sau Nisporeni?
Sînt în campanie electorală și doresc să mă întîlnesc cu cît mai mulți români care pot decide cine îi va reprezenta în viitorul Parlament al României. Am vizitat foarte multe localități, iar pe 30 noiembrie, cînd în România este sărbătorit Sf. Ap. Andrei, ocrotitorul românilor, voi merge la Nisporeni. Ziua Națională a României, pe 1 decembrie, o voi serba alături de românii din Ungheni.
Ce mai trebuie de făcut ca să se minimalizeze suspiciunea și chiar, uneori, ura dintre cele două maluri ale Prutului?
E nevoie de foarte multă acțiune, de implicare. Într-o societate democratică este esențial să te implici pentru a schimba ceva. Avem nevoie de foarte multe proiecte comune pentru a spori încrederea de-o parte și alta a Prutului. Propaganda sovietică a încercat să-și justifice ororile comise în acest ținut al Basarabiei, transformînd România într-o sperietoare pentru locuitorii de aici. Trebuie să avem în perspectivă o politică comună în domeniul educației, o abordare unitară în ceea ce privește protejarea culturii naționale, o piața media comună, astfel încît diferențele de abordare și de percepție să dispară treptat.
Subiectul unui pod rutier la Ungheni a fost foarte des pomenit de prin 90 încoace. Cînd ar putea fi realizat acest proiect și de ce este nevoie, în afară de acoperire financiară?
Nu cred că problema este una de ordin financiar. Desigur, nu putem exclude acest aspect, dar aici e nevoie de ceea ce vorbeam mai devreme, de acțiune concretă, de asumare din partea factorilor de decizie de la București și Chișinău a acestui proiect. Avem nevoie de cît mai multe poduri peste Prut pentru a consolida și mai mult legăturile între România și R. Moldova.
De ce Eugen Tomac și nu alți candidați la această funcție?
Sînt două motive pentru care am intrat în această competiție. În primul rînd, pentru că în 2008 am candidat tot aici. Atunci oamenii mi-au acordat încrederea, fiindcă le-am promis că voi debloca procesul de acordare a cetățeniei române. Deși am luat cele mai multe voturi, nu am intrat în Parlament. Sistemul de vot românesc te obligă să fii foarte bun și să obții peste 51% din voturi pentru a deveni deputatul românilor din R. Moldova. Altfel, intră, prin redistribuire, cel care obține cele mai puține voturi. Chiar dacă nu am ajuns în Parlamentul României, am reușit, în calitate de Secretar de stat în cadrul Guvernului României, să contribui la crearea unui mecanism care să deblocheze procesul de acordare a cetățeniei. Încrederea oferită în 2008 și experiența obținută în ultimii 4 ani m-au determinat să mă implic din nou în această competiție politică. De șapte ani fac parte din echipa Președintelui Traian Băsescu și cred că ceea ce am început împreună în sprijinul românilor din R. Moldova poate fi continuat și din Parlamentul României.
Ce ați putea oferi românilor din Ungheni, Nisporeni, Călărași, dacă veți fi ales?
Am o platformă politică, numită “Dreptate pentru Basarabia!”. Consider că este nedrept să avem vize între noi, este nedrept să așteptăm un certificat de naștere aproape un an, este nedrept să nu avem presă românească în R. Moldova, cred că este nedrept că cetățenii din partea aceasta a Prutului nu au acces pe piața forței de muncă din România. Sînt cîteva obiective pe care mi le propun să le promovez și voi face tot ce-mi stă în putință pentru a le pune în aplicare. Am priorități care pot schimba din temelie relația dintre România și R. Moldova, totul depinde doar de voința noastră. De aceea, îi invit pe toți cei ce au obținut cetățenia română să fie alături de mine pe 9 decembrie și să se prezinte la una din secțiile de votare din Ungheni, Nisporeni sau Călărași, pentru că România este și țara lor. Îi asigur că nu-i voi dezamăgi pe cei care îmi vor acorda încrederea!
Publicitate Politică


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *