Singuri acasă. Ce este necesar să discutaţi şi să hotărâţi înainte de a deveni tutorele unui copil?

singuri acasaCopii singuri acasă – Rubrica pentru persoanele care au grijă de copii cu părinţi plecaţi în străinătate

CE ESTE NECESAR SĂ DISCUTAŢI ŞI SĂ HOTĂRÂŢI ÎNAINTE DE A DEVENI TUTORELE UNUI COPIL?
Plecarea părinţilor peste hotare va fi o schimbare radicală în viaţa copilului, ca şi în a dumneavoastră, dacă aţi decis să deveniţi tutorele lui. Părinţii vă încredinţează să aveţi grijă de copil pentru că vă cunosc şi cred că sunteţi o persoană cu experienţă, care poate să aibă grijă de copil. Pentru a avea o relaţie bună cu copilul ar trebui şi el „să vă aleagă”.
Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului împreună cu Portalul Web Expresul.com vă va oferi informaţii despre: nevoile unui copil pentru a se dezvolta, cine este responsabil de creşterea şi dezvoltarea copilului, ce este necesar să discutaţi şi să hotărâţi înainte de a deveni tutorele unui copil, ce simt, cum gândesc şi cum să comunicaţi cu copii la diferite vârste, când şi de la cine să cereţi ajutor, care sunt posibilele urmări ale migraţiei părinţilor asupra stării emoţionale a copilului.
Va trebui să discutaţi împreună cu părinţii şi copilul mai multe lucruri practice despre cum va trăi mai departe: unde va locui, ce rol veţi avea dumneavoastră, cât timp veţi fi îngrijitorul lui, ce drepturi şi responsabilităţi va avea el în perioada când părinţii sunt plecaţi, ce se va schimba în viaţa lui, cine îl va ajuta cu şcoala, cine îi va organiza petrecerea de ziua de naştere. Cu cât copilul este mai mare, cu atât este mai important să ţineţi cont de părerile lui.
Conform articolului 143 din Codul Familiei al Republicii Moldova, numirea tutorelui pentru un copil care a atins vârsta de 10 se face numai cu acordul copilului.
Dacă nu cunoaşteţi copilul îndeaproape, începeţi prin a vă întâlni pentru a petrece ceva timp împreună. Aflaţi de la copil şi de la părinţii lui:

  • Care sunt cei mai buni prieteni ai săi?
  • Ce muzică ascultă?
  • Ce sporturi preferă?
  • Ce bucate îi plac şi nu-i plac?
  • Ce cărţi citeşte?
  • Cât timp are voie să stea în faţa computerului şi cât ar vrea?
  • Cum îşi ajută de obicei părinţii prin casă?
  • Cu ce se mândreşte?
  • Ce slăbiciuni are?
  • Ce vrea să devină când va fi adult?

Chiar dacă sunteţi rude cu părinţii copilului şi vă cunoaşteţi bine, staţi de vorbă despre ce se aşteaptă ei să faceţi pentru copil şi ce sunteţi gata dumneavoastră să vă asumaţi. În funcţie de vârsta copilului, perioada te timp cât vor lipsi părinţi, starea sănătăţii dumneavoastră şi alte condiţii, rolul pe care îl veţi avea ar putea să se refere la următoarele:

  • Să aveţi grijă de sănătatea şi bunăstarea copilului
  • Să-i asiguraţi necesităţile de bază – hrană, adăpost, îmbrăcăminte, protecţie faţă de orice formă de violenţă, un mediu în care să se simtă în siguranţă
  • Să vă asiguraţi că merge la grădiniţă/şcoală
  • Să-l susţineţi moral atunci când va avea dificultăţi, când se va simţi singur sau trist
  • Să-l încurajaţi să participe la activităţi sportive, culturale, să-şi dezvolte talentele
  • Să-l ajutaţi să-şi organizeze ziua astfel încât să reuşească să-şi facă lecţiile, să vă ajute la treburile din gospodărie, să comunice cu părinţii, să aibă timp liber
  • În funcţie de vârstă, să-i daţi bani de buzunar ca să înveţe să-i cheltuie corect
  • Să-l întrebaţi ce crede despre deciziile pe care le luaţi şi care îl privesc şi pe el

Pentru un copil este important să locuiască într-un mediu care îi este cunoscut şi apropiat. Dacă copilul este mic şi aţi decis că va locui în familia dumneavoastră, povestiţi-i despre tradiţiile şi regulile pe care le aveţi în familie. Lăsaţi-l să înţeleagă că sunteţi deschis(ă) la propunerile lui, care îl vor ajuta să se simtă mai bine în casa dumneavoastră. Dacă copilul este destul de matur şi poate avea grijă de viaţa sa, ar putea sta singur, iar dumneavoastră să-l vizitaţi regulat. Chiar şi aşa ţineţi minte că nu toţi adolescenţii ştiu să facă faţă unor situaţii dificile, cum ar fi: accidentele din gospodărie, îmbolnăvirile, neînţelegerile cu semenii când aceştia îl presează să organizeze chefuri în casă, maltratarea sau batjocura din partea cuiva. Iată de ce este important să vă răspundeţi la următoarele întrebări atunci când decideţi dacă un adolescent va sta singur sau la dumneavoastră:

  • Până acum, copilul a mai rămas singur pe perioade scurte de timp? Cum s-a descurcat atunci?
  • Adolescentul are dezvoltate deprinderile de viaţă independentă? De exemplu, îşi poate face mâncare? Ştie cum să se folosească de aparatele electrice din casă? Reuşeşte să menţină în ordine camera sa, îmbrăcămintea, casa? Cheltuie banii cu cap?
  • Cum sunt relaţiile sale cu vecinii, rudele, colegii?
  • Ştie cum să reacţioneze rapid dacă i se întâmplă ceva? Ştie la cine/ce servicii de urgenţă să sune?
  • Ar putea rămâne singur, iar dumneavoastră să-l vizitaţi periodic şi să urmăriţi modul în care se descurcă? Cât de des ar fi cel mai bine să-i faceţi vizite?

Pentru a-i oferi o îngrijire şi educaţie copilului, veţi avea nevoie de mijloace financiare. Este bine să cădeţi de acord cu părinţii asupra unei sume aproximative de bani pe care o veţi primi de la ei pentru treburile casnice şi pentru îngrijirea copilului. Pentru a evita neînţelegerile, aflaţi care este părerea părinţilor referitor la cheltuielile pe care le veţi face şi la banii de buzunar pe care îi veţi da copilului (în funcţie de vârsta lui).
Insistaţi ca înainte de a pleca peste hotare, părinţii să-i facă un control medical general copilului. În acest fel, părinţii vor afla dacă acesta ar putea avea probleme de sănătate, iar dvs. veţi şti dacă e nevoie să aveţi grijă în mod special de sănătatea copilului. Încurajaţi părinţii să facă acelaşi control medical şi atunci când revin în ţară. Este important să mergeţi cât mai repede la medic atunci când copilul se simte rău sau dumneavoastră aveţi semne de boală, şi să nu recurgeţi la metode „casnice” de tratament.
Sursa » COPII SINGURI ACASA. Carte pentru persoanele care au grijă de copii cu părinţi plecaţi în străinătate. 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *