O şansă în plus de a-şi găsi locul în societate

Casă pentru toţi”De ani buni, copiii şi tinerii din Ungheni, cu nevoi speciale, îşi găsesc alinare şi înţelegere la Centrul “Casă pentru Toţi”. Dacă, iniţial, aici puteau veni doar copii pînă la vîrsta de 18 ani, acum instituţia şi-a lărgit spaţiile şi ofertele, astfel că de serviciile acesteia pot beneficia şi tineri cu vîrsta pînă la 30 de ani.
“Mai sînt încă multe persoane care cred că nu ar trebui să investim în copiii cu nevoi speciale. E greşit. Aceşti copii au nevoie de noi, ei trebuie ajutaţi”, accentuează Maria Calchei, psiholog la “Casa pentru toţi”, după care continuă: “Mai avem încă mult de lucru pînă cînd întreaga comunitate va înţelege că, datorită lor, noi ne schimbăm şi învăţăm multe de la ei”.
Despre toate acestea, dar şi despre cele mai frumoase lucruri care s-au realizat timp de zece ani de activitate a Centrului, s-a vorbit la şedinţa de totalizare a proiectului “Centrul de reabilitare şi orientare profesională pentru persoanele cu dizabilităţi”, care  avut loc la 3 octombrie curent.
“Am pornit de la zero şi am realizat un proiect mare. Ne dorim ca tinerii cu nevoi speciale, ce au trecut de vîrsta de 18 ani, să fie reintegraţi în societate. Anume acest centru le oferă o şansă în plus”, a subliniat Alexandru Ambros, primarul de Ungheni.
De notat că acest centru oferă, pe lîngă servciile de recuperare fizică şi psihică, şi servicii de dezvoltare a abilităţilor profesionale. Aici au fost amenajate mini-ateliere de croitorie, tîmplărie, bucătărie, o sală de ergoterapie, de calculatoare. Au fost introduse şi două servicii noi: orientare vocaţională şi terapie prin joc cu nisip. “Este un lucru care bucură inima”, a subliniat Maria Calchei.
La ora actuală, Centrul de zi pentru copii şi tineri “Casa pentru toţi” din Ungheni adună peste 70 de beneficiari cu vîrsta de pînă la 30 de ani, care au nevoi speciale.
Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *