Din milionul de cărţi „juruit” de preşedintele Traian Băsescu….

Cărţi aduse din România.
În fotografie: Cărţi aduse din România.

În luna mai curent, preşedintele României, Traian Băsescu, anunţa despre un amplu proiect cu genericul „Un milion de cărţi pentru Basarabia”. Era vorba despre o donaţie a Guvernului român fără precedent, valoarea totală a căreia este de 250 mii de euro.
„Primul camion cu cărţi din România a pornit la drum pe 1 octombrie, iar în decurs de trei luni şi jumătate toate cele un milion de volume urmează să ajungă în 1500 de biblioteci publice şi alte 1500 de biblioteci şcolare din toată ţara”, anunţa, în aceeaşi zi, Adevarul.md.
Care e situaţia la ora actuală, după trecerea a trei săptămîni de la startul campaniei respective?  Au ajuns cărţi din milionul „juruit” şi în regiunea Ungheni-Călăraşi-Nisporeni? Iată ce am aflat.
Călăraşi
Săptămîna trecută, Biblioteca publică raională „Grigore Vieru” din Călăraşi a primit 3687 de volume cuprinzînd 69 de titluri, în valoare totală de 17,2 mii lei. În temei, este vorba de cărţi de literatură artistică. Potrivit Galinei Agafiţa, directoarea bibliotecii, majoritatea sînt traduceri din literatură clasică universală, printre autori numărîndu-se: Dostoievski, Tolstoi, Conan Doyl, Tomass Man etc. Cărţile, susţine directoarea, vor fi repartizate proporţional în toate bibliotecile publice ale raionului, ele putînd fi împrumutate de către iubitorii de romane clasice deja la finele lunii curente. Acum, biblioteca publică raională din Călăraşi e deja în aşteptarea următoarei tranşe de cărţi din donaţia respectivă.
Nisporeni
„Sîntem în aşteptare”, ne-a spus Elizaveta Tîmbur, directoarea Bibliotecii publice din Nisporeni. Deocamdată, biblioteca nu a primit nici o carte din acel milion. „Am fost contactaţi, am discutat, am făcut liste cu volumele de care avem nevoie. Ni s-a promis că vom primi cărţile solicitate în noiembrie-decembrie”, a spus directoarea. Potrivit dînsei, au fost solicitate, în mod special, operele unor scriitori care se regăsesc în programele şcolare la literatura română şi cea universală, dar şi cărţi de economie, psihologie, pedagogie, filozofie.
Ungheni
Potrivit Alionei Macari, director interimar al Bibliotecii publice „Dimitrie Cantemir”, e posibil ca o donaţie de carte din milionul ce vine în R.Moldova din România să ajungă la Ungheni prin luna decembrie. Nimeni însă de la bibliotecă nu a fost contactat în vederea solicitării unor informaţii suplimentare despre necesităţile de aici. „Indiscutabil, bibliotecile noastre au mare nevoie de cărţi şi acest ajutor ar fi mai mult decît binevenit”, a subliniat Aliona Macari.
De notat că cele un milion de cărţi, învelite în piele ecologică, întrunesc 187 de titluri de carte de autori celebri. Acestea fac parte din diferite colecţii tipărite de Editura „Adevărul”. Lotul cîntăreşte 360 de tone. Pentru a se asigura că vor ajunge la destinatari, Guvernul Moldovei a alocat un milion de lei pentru procesare şi transport.
„Expresul” va urmări cu atenţie calea cărţilor donate de Guvernul României în regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi.
Tudor Josanu, Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *