Nici vorbă de festival al vinului

vin
Sursa: moldovenii.md

Deşi autorităţile centrale declară că, în acest an, Ziua Naţională a Vinului va avea loc pe 6 şi 7 octombrie la Chişinău, iar în centrele raionale – duminică, 7 octombrie, se pare că şefii locali nu prea ţin cont de aceasta.
Şi la Ungheni, şi la Nisporeni, şi la Călăraşi, pe 7 octombrie, va fi linişte şi pace. Nici vorbă de festival al vinului!
La Ungheni, de exemplu, Festivalul recoltei şi promovării tradiţiilor populare, care era organizat, tradiţional, în locul celui al vinului, nu va mai avea loc, aşa cum n-a avut loc nici sărbătoarea  „Secerişul”. „Festivalul nu se va desfăşura, din cauza rezultatelor modeste şi indicatorilor pe care i-am obţinut, împreună cu producătorii agricoli. Un factor nefast a fost seceta”, a explicat pentru „Expresul” Anatol Arhire, vicepreşedintele raionului Ungheni, şef al Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie. În plus, a adăugat dînsul, bugetul raional este auster şi „impune acţiuni de economisire a banilor”.
Cu toate acestea Anatol Arhire s-a arătat încrezut că bilanţul agricol al anului 2012 va fi făcut în mod festiv, în luna noiembrie, de Ziua agricultorului. Deocamdată, nu a fost stabilită nici agenda, nici data exactă exactă  a evenimentului. Dînsul însă a dat asigurări că munca plugarilor nu va fi trecută cu vederea, iat Festivalul recoltei şi promovării tradiţiilor populare va avea loc în 2013.
Nici în raionul Nisporeni Ziua Vinului nu se va sărbători. ”Anul agricol a fost greu, nu avem chef de sărbători”, a declarat Grigore Florea, șeful Secției agricultură și industrie prelucrătoare Nisporeni. Producătorii agricoli deja au fost anunțați despre contramandarea evenimentului. Punctul final al anului agricol va fi, totuși, pus, dar în în cea de-a patra duminică a lunii noiembrie, de Ziua Agricultorului. ”Pînă atunci, și vinul va reuși să se așeze mai bine”, a adăugat șeful Secției Agricultură Nisporeni.
Călărăşenii au mai mult noroc. Pe 13 octombrie, se sărbătoreşte hramul oraşului, astfel că, profitînd de acest eveniment, este organizată, tradiţional, şi sărbătoarea „Toamna de aur”. Nu va fi o excepţie nici în acest an.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *