Împotriva noilor reforme din învăţămînt

consiliul raional CalarasiConsiliul comunal Răciula, Călăraşi nu doreşte transferul instituţiilor şcolare la balanţa Consiliului raional Călăraşi. Acest lucru a fost demonstrat în cadrul unei şedinţe extraordinare, săptămîna trecută, cînd, cu votul majorităţii consilierilor, chestiunile care vizau transferul a două instituţii de învăţămînt, una din Răciula şi alta din Părcani, la balanţa Consiliului raional, au fost excluse din ordinea de zi.
Consilierii au invocat două motive ce i-au determinat să procedeze astfel: lipsa la şedinţă a vreunui factor de decizie din partea Consiliului raional, de la care ar fi solicitat anumite explicaţii, şi contradicţia dintre aceste acţiuni de centralizare a instituţiilor din subordinea administraţiei publice locale (APL) cu Strategia de descentralizare a APL, despre care se vorbşete attît de mult în ultimii ani.
„Ne-a fost centralizat sistemul de sănătate şi avem dezastrul actual din acest domeniu. Acum se mai iau şi şcolile, iar mîine-poimîine, dacă ni se vor lua şi instituţiile de cultură, cu ce mai rămîne APL?”, s-au întrebat mai mulţi consilieri. Tot ei au subliniat că, pînă în prezent, reforma învăţămîntului, de-facto, nu s-a făcut cu consimţămîntul liber al APL. Consiliile locale au fost, practic, impuse, prin pîrghii administrative, inclusiv financiare, să accepte aceste transformări.
„Vom ajunge din  nou ca altădată, cînd toate se hotărau de la raion, iar aşa-zisa administraţie publică locală era aidoma unei păpuşi care era ţinută la naftalină şi era arătată doar oaspeţilor de peste hotare”, au mai subliniat  vorbitorii.
Solicitat să comenteze ceea ce s-a întîmplat la Răciula, Andrei Ciubotaru, şeful Direcţiei Învăţămînt Călăraşi, a declarat că el nu a fost nici anunţat, nici invitat la această şedinţă, dar că e gata oricînd să meargă şi să convingă consilierii răciuleni că  afirmaţiile lor sînt nefondate.
Tudor Josanu
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *