Esențial | Manipularea la moldoveni

Lucia BacaluSăptămîna trecută, după conflictul din Parlament, cînd bărbaţii neamului, reprezentanţi ai Partidului Comuniştilor, s-au luat la harţă cu paza de stat, tîrîndu-l în sala de şedinţe a Parlamentului pe faimosul deja Şelin, am fost martori ai unor manipulări despre care s-ar putea scrie manuale întregi.
„Mari” analişti politici s-au tot dat cu părerea, au încercat, aşa cum au putut, să-i curăţe de păcate pe cei ce au încălcat legea. Au venit cu argumentele lor, mizînd probabil, pe faptul că toţi cei care-i ascultă, nu pricep nimic. Ei şi ce dacă s-au luat la harţă cu paza de stat? Parcă alţii îs mai breji? Toţi au uitat, ca la comandă, de spusele strămoşilor noştri romani: „Dura lex sed lex”, ceea ce ar însemna: „Legea e dură, dar e lege” sau, şi mai simplu – îţi place sau ba, dar legea trebuie respectată.
Analiştii noştri de serviciu spuneau cu jumătate de gură că nu a fost bine ceea ce s-a întîmplat, apoi începeau să se zbuciume preţ de ore în şir, căutînd cum să le spele imaginea celor ce s-au făcut vinovaţi. Iată cum se face manipularea sau spălarea creierilor. Asta e Moldova! Asta e politica!
Regretabil însă e atunci cînd de manipulare se ocupă şi cei cărora le place să spună, ori de cîte ori au posibilitatea, că-s mai orotdiocşi decît toţi ortodocşii. Cum ai venit cu o părere proprie despre ceea ce fac ei, imediat îţi sar în cap: „Cum se poate?”. Ai impresia, uneori, că se pun, de la o habă de vreme, mai că nu alături de Dumnezeu.  Nici nu-şi dau seama că prin acţiunile lor îndepărtează tot mai multă lume de biserică, de credinţă.
Chiar în această pagină puteţi citi o replică, semnată de ASCOR (Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din Moldova). Indignare mare doar pentru faptul că am îndrăznit să scriem, nu tocmai în culori roze, despre o donaţie de icoane în raionul Călăraşi. Să vezi şi să nu crezi: scrisori oficiale cu ameninţări de judecată (să nu credeţi că e vorba de judecata de apoi, ci de cea pămîntească!), telefoane peste telefoane… Şi măcar dacă ar fi fost vorba de vreo greşeală a reporterului nostru. Dînsul a scris doar ceea ce a văzut pe icoane, adică pe abţibildurile încleiate pe ele şi, bineînţeles, a solicitat cîteva opinii care s-au dovedit a fi mai puţin favorabile, ceea ce nu le-a prea picat bine studenţilor creştini-orotodocşi din Moldova.
Am publicat pe site-ul Expresul.com un aşa-zis Comunicat al ASCOR, cu titlul „Campania naţională “Icoana în liceu – fereastră spre Dumnezeu” se desfăşoară într-un duh de ortodoxie românească!”. Pe adresa redacţiei a venit însă acelaşi comunicat, dar cu un alt titlu: Cerere prealabilă. Vezi Doamne, poate ne vom speria şi vom începe a bate mătănii. L-am citit cu atenţie şi mi s-a făcut milă – o bîlbîială şi o încercare de a ieşi basma curată, încît am decis să publicăm cele scrise. Cine ştie, poate revenim la subiect, căci multe lucruri se bat cap în cap.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *