Esențial | Manipularea la moldoveni

Lucia BacaluSăptămîna trecută, după conflictul din Parlament, cînd bărbaţii neamului, reprezentanţi ai Partidului Comuniştilor, s-au luat la harţă cu paza de stat, tîrîndu-l în sala de şedinţe a Parlamentului pe faimosul deja Şelin, am fost martori ai unor manipulări despre care s-ar putea scrie manuale întregi.
„Mari” analişti politici s-au tot dat cu părerea, au încercat, aşa cum au putut, să-i curăţe de păcate pe cei ce au încălcat legea. Au venit cu argumentele lor, mizînd probabil, pe faptul că toţi cei care-i ascultă, nu pricep nimic. Ei şi ce dacă s-au luat la harţă cu paza de stat? Parcă alţii îs mai breji? Toţi au uitat, ca la comandă, de spusele strămoşilor noştri romani: „Dura lex sed lex”, ceea ce ar însemna: „Legea e dură, dar e lege” sau, şi mai simplu – îţi place sau ba, dar legea trebuie respectată.
Analiştii noştri de serviciu spuneau cu jumătate de gură că nu a fost bine ceea ce s-a întîmplat, apoi începeau să se zbuciume preţ de ore în şir, căutînd cum să le spele imaginea celor ce s-au făcut vinovaţi. Iată cum se face manipularea sau spălarea creierilor. Asta e Moldova! Asta e politica!
Regretabil însă e atunci cînd de manipulare se ocupă şi cei cărora le place să spună, ori de cîte ori au posibilitatea, că-s mai orotdiocşi decît toţi ortodocşii. Cum ai venit cu o părere proprie despre ceea ce fac ei, imediat îţi sar în cap: „Cum se poate?”. Ai impresia, uneori, că se pun, de la o habă de vreme, mai că nu alături de Dumnezeu.  Nici nu-şi dau seama că prin acţiunile lor îndepărtează tot mai multă lume de biserică, de credinţă.
Chiar în această pagină puteţi citi o replică, semnată de ASCOR (Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din Moldova). Indignare mare doar pentru faptul că am îndrăznit să scriem, nu tocmai în culori roze, despre o donaţie de icoane în raionul Călăraşi. Să vezi şi să nu crezi: scrisori oficiale cu ameninţări de judecată (să nu credeţi că e vorba de judecata de apoi, ci de cea pămîntească!), telefoane peste telefoane… Şi măcar dacă ar fi fost vorba de vreo greşeală a reporterului nostru. Dînsul a scris doar ceea ce a văzut pe icoane, adică pe abţibildurile încleiate pe ele şi, bineînţeles, a solicitat cîteva opinii care s-au dovedit a fi mai puţin favorabile, ceea ce nu le-a prea picat bine studenţilor creştini-orotodocşi din Moldova.
Am publicat pe site-ul Expresul.com un aşa-zis Comunicat al ASCOR, cu titlul „Campania naţională “Icoana în liceu – fereastră spre Dumnezeu” se desfăşoară într-un duh de ortodoxie românească!”. Pe adresa redacţiei a venit însă acelaşi comunicat, dar cu un alt titlu: Cerere prealabilă. Vezi Doamne, poate ne vom speria şi vom începe a bate mătănii. L-am citit cu atenţie şi mi s-a făcut milă – o bîlbîială şi o încercare de a ieşi basma curată, încît am decis să publicăm cele scrise. Cine ştie, poate revenim la subiect, căci multe lucruri se bat cap în cap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *