Icoane în fiecare şcoală

icoane
Fotografie: ascor.md

52 de icoane mari şi 170 de icoane mici au fost repartizate, săptămîna trecută, în cele 14 licee din raionul Ungheni, dar şi în trei din cele mai mari gimnazii. Aceste 17 instituţii au primit icoane pentru toate clasele, iar celelalte – doar cîte o icoană mare, care va fi instalată la un loc de cinste.
Este un gest făcut de Patriarhia Română, care a donat 5650 de icoane cu chipul Maicii Domnului, acestea fiind distribuite de către Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) din Republica Moldova. De notat că, la moment, în R.Moldova se desfăşoară campania „Icoana în liceu – fereastră spre Dumnezeu”, începută cu binecuvîntarea PF Daniel Ciubotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
„Marea majoritate a directorilor sînt binevoitori şi acceptă cu drag icoanele”, ne-a spus Eugen Dedov, preşedintele ASCOR, care s-a deplasat personal la Ungheni pentru  a înmîna icoanele. De notat că toate icoanele ce au ajuns în şcolile din raionul Ungheni au inscripţii doar în limba română, în comparaţie cu cele din Călăraşi, care aveau inscripţii şi în limba rusă. „La Călăraşi au fost repartizate icoane dintr-un alt stoc, primit din Sfîntul Munte Athos. Este foarte relevant faptul că prototipul acestor icoane a fost pictat în Basarabia acum 100 de ani în urmă, la iniţiativa unor români din Criuleni, pentru a fi donată Schitului Lacul. Acum, prin rînduiala Maicii Domnului şi cu osteneala obştii Schitului Lacul, această icoană (pe faţa căriea îi este inscripţionat numele în trei limbi: română, rusă, greacă) s-a întors acasă”, se arată într-un comunicat al ASCOR.
În curînd, vor ajunge icoane şi în instituţiile preuniversitare din raionul Nisporeni. Icoanele, potrivit lui Eugen Dedov, sînt deja depozitate la mănăstire şi vor fi înmînate, cît de curînd, directorilor.
„E un început de drum. Foarte mult timp nu s-au pus icoane în instituţiile de învăţămînt. Iată că acum s-a deschis filiera aceasta şi sperăm să putem aduce icoane şi pentru grădiniţe, şi pentru instituţiile sanitare, şi pentru cele publice”, a mai spus Eugen Dedov, după care a precizat că „buna desfăşurare a campaniei depinde de conşţtiinţa directorilor”.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *