Serviciile cadastrale la preţ dublu

serviciile cadastrale
Imagine: bizoo.ro

Deja de jumătate de an, costurile la o parte din serviciile cadastrale s-au dublat.  Onorin Croitoru, şeful Oficilului cadastral Călăraşi, spune că decizia a fost luată de către Agenţia Naţională pentru Cadastru şi că angajaţii din teritoriu nu fac altceva decît s-o execute.
De fapt, precizează sursa citată, s-au dublat doar costurile serviciilor prestate atît de Oficiul cadastral, cît şi de unele firme private, adică la lucrările tehnice. În ceea ce priveşte celelalte servicii, prestate în exclusivitate de Oficiul cadastral, cum ar fi înscrierile, radierea etc. preţurile au rămas neschimbate.
Onorin Croitoru nu a dorit să comenteze majorările efectuate la începutul lunii aprilie curent, dar a menţionat că acestea au fost dictate de preţurile foarte mari pe care le solicitău firmele private. „Nu era normal ca o firmă privată să execute anumite lucrări la costul de 2000 de lei, în timp ce Oficiul cadastral – doar contra sumei de 800 de lei”, a subliniat dînsul. Tot el a remarcat că această dublare a preţurilor la unele servicii a dus la o scădere cu circa 20% a solicitărilor lor din partea oamenilor. Pe de altă parte, firmele private din raion au început să coboare preţurile.
Ceea ce nu a dorit să spună Onorin Croitoru este că, de fapt, majorarea acestor taxe bate în circa 90% dintre locuitorii satelor care, ştiut lucru, au o capacitate de plată extrem de scăzută. În condiţiile în care, spre exemplu, părinţii cheltuiau între 2000 şi 2500 de lei pentru perefectarea actelor necesare de a-şi transmite averea către urmaşi prin moştenire, acum aceştia trebuie să scoată din buzunar cel puţin 5000 de lei. Este o povară greu de suportat, mai ales în condiţiile de secetă cruntă din acest an, care a compromis pe deplin culturile agricole – principalele surse de  venit al sătenilor. Bine a zis cine a zis că nevoia nu vine niciodată de una singură.
Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *