Liceele din raionul Nisporeni – pe cale de dispariţie

Liceu Nisporeni
Imagine simbol. Foto: realitatea.net

Din cauza numărului mic de candidaţi, în opt din cele zece licee existente în raionul Nisporeni nu a avut loc admiterea în clasa a X-a. „S-au format cinci clase de a X-a la Liceul teoretic din oraşul Nisporeni, și alte două clase la un alt liceu”, a declarat pentru publicaţia “Timpul” Nina Sterpu, şefa Direcției generale învățămînt, tineret și sport Nisporeni.
În celelalte licee, majoritatea dintre care sînt în mediul rural, a fost imposibil să fie create cîte două clase de a X-a, aşa cum prevede Regulamentul de admitere în învăţămîntul liceal. “În august, cînd deja aveam un tablou al situației, au fost convocați elevii și părinții, fiind rugați să se orienteze către alte instituții”, a mai spus Nina Sterpu.
De notat că deja de cîțiva ani, nu doar la Nisporeni, ci în întreaga republică, în licee aproape că nu există concurs de admitere. Astfel, sînt înmatriculați toți pretendenții, indiferent de notele obținute în gimnaziu, ceea ce, susţin specialiştii, minimalizează prestigiul învăţămîntului liceal.
Situaţia nu e mai bună nici în celelalte raioane din Republica Moldova, dar nici în capitală. În acest an, 30 de licee din cele 83 existente în Chişinău nu au putut forma două clase de-a X-a.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *