Proiectul tehnic al gazoductului Iaşi–Ungheni este gata. În noiembrie va fi selectat şi antreprenorul ce va efectua lucrările.

Gazoductul Ungheni-IaşiProiectul tehnic al gazoductului Iaşi-Ungheni a fost finalizat şi este în proces de expertizare. Anunţul a fost făcut astăzi de Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în cadrul întrevederii cu Ministrul Afacerilor Externe al României, Titus Corlăţean.  În lunile noiembrie-decembrie curent va avea loc şi licitaţia internaţională pentru selectarea companiei ce va efectua lucrările de construcţie.
Principala temă a discuţiilor a fost realizarea proiectelor comune în domeniul energetic. Pe lângă construcţia gazoductului Ungheni-Iaşi, vor mai fi construite linii de interconexiune de înaltă tensiune, care ar permite aderarea ţări noastre la Asociaţia Operatorilor de Transport şi de Sistem în domeniul energiei electrice din Europa.
Totodată, Lazăr a propus intensificarea dialogului dintre antreprenorii moldoveni şi cei români cu suportul ministerelor de resort, Camerelor de Comerţ şi Industrie şi organizaţiilor de promovare a exporturilor din ambele ţări prin organizarea unei serii de acţiuni comune. În acest sens, la 8 noiembrie, la Chişinău va fi organizat un for investițional moldo-american cu participarea membrilor Camerei de Comerț Româno-Americane, pentru facilitarea extinderii afacerii companiilor române pe piaţa moldovenească.
Deşi România este printre primii parteneri comerciali ai ţării noastre, investiţiile româneşti reprezintă doar 3,7 la sută din investiţiile străine directe (circa 140 mil. dolari), iar „Republica Moldova este interesată în atragerea investiţiilor străine şi este gata să acorde tot suportul părţilor interesate”, a spus Lazăr. Totodată, Corlăţean a exprimat interesul companiilor româneşti de a-şi spori prezenţa pe piaţa moldovenească şi disponibilitatea de a acorda susţinere în procesul de integrare europeană.
Sursa: eco.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *