Cel mai scump – Mihai Ghimpu. Cel mai apreciat – Alexandru Ambros

Alexandru Plăcintă, admiratori, caricaturi
În fotografie: Alexandru Plăcintă (în dreapta) în mijlocul admiratorilor.

Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, s-a vîndut contra sumei de 1400 de lei. Primarul de Ungheni, Alexandru Ambros – cu 1100 de lei, iar liderul comunist, Vladimir Voronin – să vezi şi să nu crezi! – cu doar 50 de bani.
Nu e vorba de vreo trădare. Nici pe departe! Este vorba de caricaturile acestora. Un eveniment inedit a avut loc în scuarul „Grigore Vieru” din Ungheni pe 1 septembrie. După ce aici au fost expuse 80 de caricaturi ale unor oameni politici şi persoane publice din R. Moldova, inclusiv din Ungheni, realizate de către ungheneanul Alexandru Plăcintă, 16 din ele au fost scoase la licitaţie.
„Ne-am gîndit să mai dezmorţim puţin atmosfera, să facem o glumă”, susţine iniţiatorul şi organizatorul licitaţiei, Adrian Cojocaru, redactor la un post de televiziune local. Ideea a fost acceptată imediat şi de autor. Astfel, au fost scoase la vînzare… Ce credeţi? Fotocopiile unor caricaturi.
Ceea ce a urmat i-a surprins plăcut pe organizatori. Deşi se gîndeau că vor obţine per total vreo 400 de lei, căci preţul iniţial al fiecărei caricaturi era doar de 10 lei, pînă la urmă s-au adunat peste 4500 de lei.
Cea mai solicitată a fost caricatura lui Mihai Ghimpu, un admirator oferind pentru ea 1400 de lei. Mai mult decît atît, dînsul a dorit să cumpere şi caricatura lui Dorin Chirtoacă, primarul de Chişinău, care nici nu fusese scoasă la licitaţie. Pentru aceasta, a scos din buzunar 400 de lei.
Tot el a dat aproape 400 de lei pentru caricatura prim-ministrului Vlad Filat. S-a oprit după ce a  cumpărat şi caricatura preşedintelui raionului, Iurie Toma – contra sumei de 100 de dolari.
Ca să fie sigur că obţine caricatura primarului de Ungheni, conducătorul delegaţiei oraşului ucrainean Komsomolsk a oferit 1100 de lei. Peste cîteva ore, cei doi urmau să semneze un acord de fraternitate.
Pentru caricatura președintelui țării, Nicolae Timofti, cineva a plătit 120 de lei. Fostul preşedinte, liderul comuniștilor moldoveni, Vladimir Voronin, nu a trezit interesul nimănui dintre cei prezenţi. În loc să ridice preţul caricaturii, potenţialii cumpărători l-au tot micşorat, pînă au ajuns la… 50 de bani.
De notat că cea mai apreciată, mai ales de oaspeţi, a fost caricatura lui Alexandru Ambros, chiar dacă nu a fost cumpărată la cel mai înalt preţ. Alexandru Plăcintă le-a făcut o surpriză şi şefilor celor şapte delegaţii venite la Ungheni cu ocazia Zilelor oraşului, realizîndu-le, într-o singură noapte, cîte o caricatură.
Din banii acumulaţi, a decis să cumpere dulciuri, pe care le-a împărţit copiilor prezenţi în acea zi în Piaţa Independenţei din Ungheni.
Pe 3 septembrie, o expoziţie din  40 de caricaturi ale oamenilor politici din R.Moldova, semnată de  ungheneanul Alexandru Plăcintă, a fost vernisată într-un centru comercial din Chişinău.
În scurt timp, Alexandru va începe lucrul asupra unui nou proiect. „Voi realiza caricaturile unor personaje din showbiz-ului moldovenesc”, s-a destăinuit dînsul. Speră ca şi acestea să prindă la public.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *