Modă nouă de garduri. Repede şi aproape degeaba

garduri vopsite petresti ungheni
Garduri argintii la Petreşti, raionul Ungheni

Culoarea argintie a gardurilor a devenit, în sezonul curent, un semn de bun gust al multor gospodari atît din satele raionului Ungheni, cît şi din Nisporeni şi chiar Călăraşi.
Este greu să nu le observi, mai ales pe timp însorit, căci sclipesc de-ţi iau ochii. „Suflul” nou a fost adus… de unde credeţi? Din Uniunea Europeană, de peste Prut!
„În ultimul timp, ne vizitează tot mai des cetăţeni români, care le propun oamenilor să le vopsească gardurile în argintiu”, povesteşte Nina Arhire din Vulpești, Ungheni. Şi ea a devenit, nu demult, clienta lor. „Au venit la poartă, într-o duminică, și, nu ştiu cum, m-au convins că, într-un timp foarte scurt şi aproape degeaba, îmi vor face din gard o bijuterie”, spune dînsa. Acum consideră că, pur şi simplu, a fost dusă de nas: ”M-au luat cu vorba și, cînd m-am trezit, gardul era vopsit”.
Ce-i drept, femeia recunoaște că rezultatul a încîntat-o, însă nu și plata. Pentru că au vopsit un gard cu o lungime de 40 de metri, „zugravii” i-au cerut 1200 de lei. Lucrul a mers strună, bărbații aveau în dotare un pulverizator, iar tot procesul a durat vreo 20 de minute, susţine Nina Arhire. Peste jumătate de zi, deja vreo zece garduri din mahala străluceau la soare. În schimb, mirosul de vopsea a dominat pe ulițe pînă a doua zi.
Subiectul cu vopsirea gardurilor a devenit numărul unu între săteni. În timp ce unii cred că frații de peste Prut au doar intenții bune, alții împărtășesc păreri contrarii și zic că ceva nu-i curat la mijloc.
Cu toate acestea, la polițistul de sector nu a parvenit nici o sesizare din partea localnicilor. Actele cetățenilor români sosiți în sat au fost în regulă, nu s-a observat nimic suspect, a precizat polițistul Sergiu Lebădă. Şi primarul comunei Mănoilești, Grigore Popa, susţine că nu-i nimic ieșit din comun în acțiunile de prestare de servicii la domiciliu din partea „românilor”.
”Vopseaua este bună, ploaia nu a spălat-o, lucrul a fost făcut calitativ, nu am de ce mă plînge”, ne-a spus un alt locuitor din Vulpeşti, Sergiu Andruşca, subliniind că alegerea de a reînnoi aspectul gardului îi aparţine. În plus, și raportul preț-calitate a fost unul bun. Pentru vopsirea unui gard cu lungimea de 26 de metri, pe ambele părți, gospodarul a plătit 800 de lei. „Astfel de servicii la domiciliu sînt binevenite. Nu văd nimic rău în faptul că cei ce vin să ne vopsească gardurile sînt din România. În condițiile economiei de piață cîştigă cel ce reușeşte să fie primul. Nimeni nu-i încurcă pe oamenii noștri să inițieze asemenea afaceri şi să cîștige un ban”, a mai spus Sergiu Andrușca.
Pe de altă parte, specialiștii de la Centrul sănătate publică Ungheni au unele dubii. „Aceste acțiuni, neautorizate medical, nu sînt altceva decît niște excrocherii”, a declarat Nicolae Deliu, șeful secției management și monitoring în sănătate publică din cadrul instituţiei respective. Dînsul a ţinut să sublinieze că vopseaua utilizată ar putea conţine o cantitate sporită de plumb, ceea ce e foarte periculos pentru sănătatea publică. În plus, pentru luciu, de obicei, se adaugă luminofori speciali, la fel de dăunători.  Specialistul a dat asigurări că se va documenta neapărat cu privire la această afacere, astfel ca să fie evitate anumite consecinţe grave pentru sănătatea oamenilor.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *