Grădina din apartamentul tău în întrebări și răspunsuri

floriLa suprafața ghiveciului au apărut urme albe. De ce?
Urmele albe apar îndeosebi pe solul plantelor care nu au fost schimbate din ghiveci de mai mulți ani. Nu e vorba de o boală, ci de depuneri de calcar și de săruri minerale din cauza udărilor cu apă din robinet care, de obicei, este calcaroasă. E un fenomen normal. Pînă la schimbarea ghiveciului, mascați aceste depuneri cu pietricele de mare rotunde. Greblați ușor ”crusta” și înlocuiți-o cu pămînt proaspăt la fiecare 4-6 luni. Udați plantele cu apă necalcaroasă și folosiți îngrășăminte granulate.
Dacă în ghiveci există rîme, acestea pot cumva afecta planta?
Rîmele nu sînt vătămătoare, ele aerează solul. Asigurați-vă că este vorba într-adevăr de rîme cu corp inelat, de culoare brun-roșcată și nu de viermi albi curbi, care atacă rădăcinile. Dacă, totuși, ați depistat  viermii albi, ar fi bine să schimbați cît mai repede posibil planta în alt ghiveci, folosind un compost din comerț și spălați bine rădăcinile cu apă limpede.
Pot fi asociate plante diferite în același vas?
Da, dacă speciile alese au nevoi similare de lumină, temperatură și de udare. Puteți astfel să asociați mai multe plante cu frunzișuri decorative care apreciază o lumină de itensitate medie și udări regulate: ferigi, clorofitum. Alegeți exemplare de vigoare comparabilă pentru că o plantă viguroasă să nu le sufoce pe vecinele ei mai mici și delicate.
Plantele sînt sensibile la fumul de țigară dintr-o încăpere?
Plantele manifestă sensibilități diferite față de agenții poluanți, în special față de fumul de țigară. Unele se arată a fi tolerante ca: Cisus, Șeflera, Asparagus, Clivia. Altele se îngălbenesc într-o încăpere unde se fumează mereu, îndeosebi cele cu frunzișurile catifelate și transparente. Dacă sînteți fumător, evitați să stați în aceeași cameră cu Ferigile, Orhideele, Violetele, Ciclamenele, Fitoniile. Aerisiți zilnic încăperea și, mai cu seamă, nu renunțați la plante care contribuie la curațarea atmosferei, mărind umiditatea aerului și filtrînd unele substanțe toxice.
Un ghiveci folosit mai poate fi refolosit?
Curățați-l bine pentru a evita propagarea bolilor sau transmiterea paraziților. Îndepărtați reziduurile de pămînt sau rădăcini, apoi frecați bine, temeinic, cu peria, cu dezinfectant, interiorul și exteriorul vasului, pentru a elimina depunerile calcaroase. Clătiți bine, după care lăsați cîteva zile să se usuce înainte de a pune în el o altă plantă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *