Ficatul şi importanţa lui în diversificare

ficat, ieftin, utilDe la începutul existenţei omului ca vînător, acesta a considerat ficatul un aliment valoros. Dar în ziua de azi, este un aliment deseori ocolit, pentru că este considerat plin de toxine, fiind un laborator al organismului viu.
Ce conţine ficatul?
În primul rind, vitamina A şi B12. Vitamina A ajută creşterea, imunitatea, vederea, fertilitatea şi este un antioxidant puternic, ce are un rol important în prevenirea steatozei hepatice. Vitamina B12 este esenţială în prevenirea anemiei. Vegetarienii sînt sfătuiţi să suplimenteze cu vitamina B12 sau să mănînce o dată sau de două ori pe an cîte o porţie de ficat.
Ficatul este o sursă bună pentru grupul de vitamine B, fier, acid lipoic, carnitina, seleniu şi chiar vitamina C. Sportivii care consumă ficat au arătat o rezistenţă mai bună la oboseală. Ficatul conţine şi coenzima Q10, foarte importantă pentru energia celulară şi pentru sănătatea inimii.
Este oare plin de toxine ficatul?
Dacă vorbim despre ficat de la un animal crescut natural, sigur că răspunsul e nu. Ficatul nu reţine toxinele. Acestea sînt stocate în ţesutul adipos. Daca ne referim la ficat cumpărat din magazin, atunci este bine să evităm consumul lui de către copii. Dacă, totuşi, decidem să-l cumprăm, ar fi de dorit ca acestea să fie de viţel, de miel, oaie sau capră, întrucît animalele respective sînt mai puţin expuse factorilor toxici – antibiotice, hormoni şi furaje cu adaos de soia. Daca nu aveţi ficat de pasăre din sursă sigură, mai bine evitaţi-l.
Ficatul are prea multă vitamina A şi există riscul de supradozaj cu vitamina A?
Ficatul conţine într-adevăr cantităţi semnificative de vitamina A, dar fiind vorba de un aliment, de o sursă naturală, este foarte greu să supradozezi şi să ajungi la toxicitate. Putem vorbi de doze toxice de vitamina A atunci cînd aceasta este administrată în formă sintetică şi nicidecum în forma sa naturală. Aşadar, nu există nici un risc de intoxicare cu vitamina A atunci cînd mîncăm ficat. Pentru a te intoxica cu vitamina A ar trebui să mîncăm cite cel puţin 300 grame de ficat de vită pe zi.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *