Calea vinului: de la Călăraşi la Nisporeni, cu oprire la Ungheni

vinChiar dacă toamna abia și-a intrat în drepturi, podgoriile din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași sînt deja pustii, iar mirosul de vin proaspăt demult s-a evaporat de prin curțile oamenilor. O bună parte dintre gospodari au şi dovedit să-şi aranjeze butoaiele pline cu licoarea lui Bachus prin beciuri.
Calitate
Şi producătorii mari de vinuri au motive pentru satisfacţie. Materia primă, adică strugurii, sînt de o calitate foarte bună. Ce-i drept, cantitatea lasă de dorit, spun unii. Din cauza secetei, recolta din acest an s-a redus cu 25-30%. Solul, în unele locuri, este uscat pînă la o adîncime de 2-2,5 metri, astfel că viţa-de-vie nu mai are de unde lua apă. În consecinţă, plantele absorb acum apa şi zahărul din bobiţele din struguri. Nu întîmplător, viticultorii se grăbesc să culeagă şi ceea ce a mai rămas în podgorii. În caz contrar, strugurii vor pierde din calitate.
La ora actuală, toți producătorii de vinuri au declarat într-un glas că, în acest an, vom bea un vin mult mai bun decît în anii precedenţi.
Cantitate
În ceea ce priveşte cantitatea însă, se aud voci de îngrijorare, mai ales cînd vine vorba despre exportul vinurilor moldovenești.  ”Eu cred că în contractele de export pentru anul viitor vom prevedea stocuri mai mici de vinuri, căci roada de struguri în acest an a fost mai slabă”, a remarcat Nicolae Șova, directorul SA „Ungheni-Vin”.  Potrivit dînsului, seceta din acest an a scurtat calea de parcurgere a bobiței pînă la paharul consumatorului, startul recoltării fiind dat cu două săptămîni mai devreme decît de obicei. „Numărul mare de zile toride a grăbit coacerea strugurilor, astfel că recoltarea a început pe 24 august”, a făcut explicațiile de rigoare șeful fabricii de vinuri din Ungheni. Acest fapt însă nu poate fi un motiv de îngrijorare. Dimpotrivă, seceta a avut şi unele beneficii pentru  produsul final, susţine Nicolae Şova: „Dacă nu au fost ploi, înseamnă că numărul stropiturilor viilor împotriva paraziților a fost mult mai mic. De aici rezultă că vom avea un vin mai sănătos”.
„Cantitatea lasă de dorit”, a afirmat şi Tatiana Iacubovscaia, tehnolog-superior la fabrica de vinuri  ”Nis-Struguraș” din Nisporeni, aducînd argumentele de rigoare. Dacă, în anii precedenţi, dintr-o tonă de struguri se obţinea pînă la 760 de litri de must, în acest an s-a obţinut doar, cel mult, 700 de litri şi asta, din cauza lipsei îndelungate a precipitațiilor.
Nici Călăraşul n-o duce mai bine în ceea ce priveşte cantitatea. Potrivit lui Petru Cosoi, şef adjunct al Direcţiei Agricultură, în acest an s-au cules de pe dogoriile călărăşene 25 mii tone de struguri, în comparaţie cu 32 mii tone anul trecut.
Preţ
Toate schimbările din anul curent au provocat o reacție în lanț, care culminează cu prețul la produsul final – Măria Sa, Vinul. Prezicerile specialiştilor în acest sens nu sînt îmbucurătoare, mai ales că piața a dictat din start un preț mai mare la materia primă. ”În acest an, strugurii de soiuri europene au ajuns să coste între patru şi cinci lei kilogramul, pe cînd anul trecut nici pînă la trei lei nu se ridica”, a specificat Nicolae Șova. La Călăraşi – şi mai şi. Strugurii de soiuri europene s-au vîndut şi cu şase lei kilogramul.
În asemenea condiții, sigur că producția finală nu poate rămîne la prețul vechi, de zece lei pentru un litru de vin.
„Nu pot aduce cifre exacte, dar nu încape îndoială că vinul se va scumpi, căci s-au scumpit nu doar strugurii, ci şi energia electrică, dar și alte servicii”, a menţionat şi Tatiana Iacubovscaia din Nisporeni.
Ce spune ministrul?
Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, s-a declarat satisfăcut de rezultatele întregistrate de viticultori. „Chiar dacă anul a fost secetos, recolta este bună, strugurii conţin mai mult zahăr, iar vinul va fi de calitate”, s-a arătat dînsul încrezut.
Potrivit oficialului, preţurile mai mari din acest an la strugurii din soiurile tehnice vor permite producătorilor agricoli să recupereze o parte din pagubele provocate de secetă şi chiar să obţină  profit. Ministrul a adăugat că exportul de vin este în creştere, iar R. Moldova deţine stocuri suficiente de vin de calitate superioară.
Ina Landa
Fotografie: Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *