În capitala ungară a învăţat mai multe despre copiii cu nevoi speciale

gradinita gugutaExperiențe noi în domeniul educației incluzive – de asta a avut parte directoarea grădiniței ”Guguță” din Ungheni, Emilia Cucuruzac. Dînsa a participat, în perioada 13-14 septembrie, la o conferința internațională de la Budapesta cu genericul ”Căi de incluziune. Educație incluzivă și învățare: provorcări și oportunități”, fiind unicul reprezentant al unei instituţii preşcolare din R.Moldova.
„A fost o lecție foarte utilă în domeniul educației incluzive”, a declarat directoarea la revenire. În capitala ungară dînsa a vizitat cîteva școli și o grădiniță specială, a fost prezentă la diverse activități pentru copiii cu nevoi speciale, a ascultat comunicări ale experților internaționali în domeniu. Făcînd o comparație între cele văzute acolo și experiența din Moldova, Emilia Cucuruzac a recunoscut că „mai avem mult de lucru în ceea ce priveşte formarea cadrelor didactice din învățămîntul preșcolar, dar şi în ceea ce priveşte crearea unei atitudini pro-educație incluzivă la nivelul comunității”. „Trebuie să începem prin a ne schimba mentalitatea în raport cu acești copii, să ne învățăm să-i apreciem, fără a-i privi doar prin prisma nevoilor lor speciale”, a explicat dînsa.
În baza experienței acumulate în străinătate, directoarea intenționează să organizeze, în luna noiembrie, un seminar raional cu participarea managerilor instituțiilor preșcolare, pentru a promova principiile educației incluzive.
Grădiniţa „Guguţă” este unica instituție preșcolară din republică cu incluziune socială. Aici sînt înscrişi 350 de copii, dintre care 40 – cu nevoi speciale.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *