Bîlciul Olarilor a devenit cu adevărat cartea de vizită a Iurceniului

Bilciul Olarilor Iurceni
La Bîlciul Olarilor din Iurceni
Fotografie: Adevarul.ro

Măiestrie şi artă, muzică bună şi veselie – acestea au fost ingredientele renumitului Bîlci al Olarilor de la Iurceni, Nisporeni. Meşteri olari din Republica Moldova, România, Italia – 121 la număr – au venit aici, pe 9 septembrie, să-şi etaleze creaţiile
Mii de oameni au urmărit cum roata şi măiestria olarului transformă o bucătă de lut într-un vas. Şi de data aceasta, a fost o sărbătoare deosebită, o sărbătoare autentică. Bîlciul Olarilor a devenit cu adevărat cartea de vizită a Iurceniului. Prin Bîlciul Olarilor Iurceniul are toate şansele să ajungă, poate mai devreme decît alţii, în Europa. Nu întîmplător, primarul Gheorghe Saracovici ni s-a destăinuit că-şi doreşte ca, începînd cu anul viitor, acest eveniment prestigios să poarte un caracter internaţional.
Potrivit dînsului, tradiţia olăritului se transmite la Iurceni din generaţie în generaţie şi e păstrată cu sfinţenie. “Avem un centru de creaţie pentru şcolarizarea copiilor în domeniul lutăritului. Ar fi greşit să dispară acest meşteşug din sat, este o tradiţie veche pe aceste meleaguri”, a declarat edilul.
Toţi cei ce au venit în acea zi la Iurceni au avut posibilitatea să-şi achiziţioneze un obiect de lut pe placul său. Oferta a fost mare. La fel şi solicitarea. “Este îmbucurător faptul că obiectele din ceramică revin în vogă”, a remarcat primarul. Unii vizitatori au scos din buzunar pînă la 1500-1600 de lei pentru a-şi procura obiectele ce le-au făcut cu ochiul. Practic, toţi meşterii au plecat acasă cu mai puţin de jumătate din exponatele lor.
Ca de obicei, au fost oferite şi numeroase premii, cel mai important fiind premiul “Ion Arseni”, acordat în memoria unui mare creator de la Iurceni. Acesta are o valoare de 1500 de lei şi este înmînat, anual, de către Ministerul Culturii. Alte două premii, a cîte 1000 de lei, au fost instituite de către Consiliul Raional Nisporeni şi primăria Iurceni. De tot, au fost oferite 12 premii celor mai valoroşi meşteri olari.
Bîlciul Olarilor a ajuns la ediţia a 24-a şi are drept scop continuarea tradiţiilor artistice ale acestui străvechi meşteşug.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *