Un total trist al incendiilor din acest an la Nisporeni

incendiu
Sursa: tirgumureseanul.ro

Pe 24 iulie, la Nisporeni s-a produs un incendiu de proporţii. A luat foc un stog de fîn, amplasat de gospodarul casei chiar lîngă drum. Focul nemilos s-a extins cu repeziciune şi asupra şoproanelor din preajmă, dar şi asupra lemnelor, pregătite pentru iarnă.
Potrivit pompierilor, de vină e şi proprietarul, care a neglijat distanţele de siguranţă la foc, atunci cînd a ales locul de amplasare a stogului. “Trebuie să cunoască toată lumea că distanţele de siguranţă la foc sînt următoarele: de la stoguri sau stive pînă la construcţii – 50 metri; de la drum pînă la stoguri – 20 metri; de la liniile de tensiune – 15 metri. În cazul în care cetăţenii nu respectă aceste reguli, ei riscă să se confrunte cu incendii mari, căci e suficient un chibrit sau o ţigară nestinsă, ca în cîteva minute stogul să ardă în flăcări”, explică Grigore Rîlea, şeful Serviciului apărare împotriva incendiilor Nisporeni.
Dînsul a atras atenţia şi asupra secetei şi caniculei ce s-au instalat afară. Acestea pot favoriza cu uşurinţă incendiile. De aceea oamenii ar trebui să se abţină de la efectuarea unor lucrări cu focul deschis în apropierea pădurilor şi suprafeţelor de păşunat. În ultima perioadă, pompierii nisporeneni au intervenit la diverse cazuri de aprindere  intenţionată a ierbii uscate, cînd au fost pîrjolite hectare întregi.
“În aceste condiţii, apare tot mai mult necesitatea mobilizării de către primari a echipelor benevole de pompieri, cît şi a implicării populaţiei la lichidarea focarelor la iarbă uscată. Temperaturile foarte înalte şi uscăciunea sînt foarte prielnice pentru izbucnirea a noi incendii”, a mai spus Grigore Rîlea.
De notat că, de la începutul anului curent, în raionul Nisporeni s-au produs 23 incendii, prejudiciile material ajungînd la 327 mii 820 lei. Prompierii au reşit să salveze, în această perioadă, bunuri materiale în valoare de 1 milion 282 mii de lei.
Incendiile din acest an de la Nisporeni au luat viaţa a cinci persoane, dintre care doi copii.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *