Tinerii nisporenenei pentru Nîrnova

Nîrnova
Sursa: geografi.nu

Izvorînd din cel mai mare deal din Moldova, al Bălăneştilor, un minunat rîuleţ colindă cîteva localităţi din centrul Moldovei. Este vorba de Nîrnova, un afluent al rîului Prut, care, deşi e foarte mic şi are puţină apă, rezistă. Rezistă de secole întregi, fiind pomenit chiar şi de Dimitrie Cantemir în „Descierea Moldovei”.
În ultimul timp, observ adesea cum societatea noastră e asaltată de indiferenţă şi nepăsare. Tot mai multe rîuri, inclusiv Nîrnova noastră, sînt poluate. Acest fenomen mă întristează şi mă îngrijorează. Mă doare pentru tot ceea ce se petrece. Din acest motiv, m-am alăturat grupului de tineri care, timp de trei zile, între 18 şi 20 iulie, au organizat o expediţie pe rîul Nîrnova, sub îndrumarea organizaţiei „Solidaritatea europeană pentru apă în Moldova” (SEAM).
Am pornit la drum de la Nisporeni, pentru a informa şi a sensibiliza oamenii, căci nu trebuie să permitem nimănui să atenteze la ceea ce a creat natura pentru noi. Am continuat traseul pînă în satul Călimăneşti. Am fost aproximativ 50 de participanţi, noi fiind împărţiţi în trei echipe. Dar toate am avut un scop comun: să stabilim resursele rîului, sursele de poulare, să atenţionăm populaţia despre  necesitatea îngrijirii Nîrnovei.
Împreună cu Nina Plop, reprezentant al SEAM,  am înţeles cît de importantă este apa pentru noi şi, totodată, cît de poluată este ea.
Expediţia din 18-20 iulie a fost la a doua ediţie, prima desfăşurîndu-se în septembrie 2011.  Mulţumim tuturor sponsorilor, primarilor, preşedintelui raionului Nisporeni, Vasile Bîtca, directorului SEAM, Galina Cazimir, pentru susţinere, pentru organizarea unor astfel de activităţi utile. Aşteptăm noi colaborări.
Daniela Hîncu, 15 ani,
s. Ciuteşti, r. Nisporeni


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *