Fazanii şi vînătorii – prieteni buni la Călăraşi

fazani
Sursa: dli.ro

Populaţia de fazani a raionului Călăraşi a crescut, în ultima perioadă, cu încă 400 de păsări şi asta, datorită… vînătorilor.
Potrivit inspectorului cinegetic al raionului, Gheorghe Elisei, tinerii fazani au fost achiziţionaţi, la începutul lunii iulie, din mijloaclele băneşti acumulate din cotizaţiile de membri ai Societăţii Vînătorilor şi Pescarilor din Călăraşi. Păsările au fost repartizate ulterior, în mod egal, cîte 200,  organizaţiilor primare din Dereneu şi Bravicea.
„Noi cumpărăm anual fazani tineri, pe care îi îngrijim în locuri special amenajate, pînă aceştia se adaptează şi se integrează în mediul natural”, a explicat Gheorghe Elisei. Potrivit sursei citate,  datorită „prieteniei” dintre vînători şi fazani, populaţia acestora din urmă a ajuns în raionul Călăraşi la circa o mie de exemplare.
Preşedintele organizaţiei primare a vînătroilor şi pescarilor din Dereneu, Ion Gurschi, spune că  cei opt vînători din sat fac de gardă în permanenţă la locul unde au fost „cazaţi” temporar fazanii, asigurîndu-le hrana şi protecţia împotriva prădătorilor, mai ales a vulpilor care au fost „rărite” substanţial înainte de aduce aici fazanii. Tot dînsul a remarcat cu mîndrie că fazanii din custodie deja ies  ziua în cîmp, iar seara se adună în locul destinat lor.
În această perioadă, vînătorii, însoţiţi şi de poliţistul de sector, sînt văzuţi ades prin împrejurimile satului, unde organizează raiduri de profilaxie. Acest fapt, susţine Dumitru Cumpănă, un vînător   notoriu din  partea locului, i-a disciplinat puţin şi pe cei care „umblau hăbăuca pricinuind prejudicii florei şi faunei”.
Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *