Seceta salvează aleea de castani din Ungheni

alee castani, ungheni, Vasile Lupu
Imagine:turism.ungheni.md

Afaltă sub pericolul de a dispărea, din cauza moliei miniere ce a afectat, în ultimii ani, practic toţi arborii, renumita alee de castani din Ungheni pare că-şi revine. Potrivit lui Ion Bostan, șeful Direcției fitosanitare și control semincier Ungheni, în acest an castanii au avut de suferit mult mai puțin şi asta, datorită secetei. Lipsa de umiditate, dar şi canicula, nu sînt nici pe departe propice dezvoltării larvelor moliei miniere.
Cu toate acestea, încă mai există motive de îngrijorare. Problema persistă, susţine specialistul şi, deocamdată, nu au fost găsite soluții sigure pentru ea. Castanii ar trebui prelucraţi cu insecticide, dar, pentru că sînt prea aproape de blocurile locative, este foarte complicată şi, de fapt, contraindicată această procedură. Ar mai exista una – arderea frunzelor. Dar, în acest caz, se împotrivesc ecologiștii, căci fumul de la ardere poluează aerul.
Astfel, copacilor de castan nu le rămîne decît să lupte unul la unul cu boala. La întrebarea dacă nu riscăm cumva să pierdem aleea de castani, Ion Bostan a răspuns: „Uneori şi natura mai reglează situația, de aceea nu trebuie să ne grăbim cu concluziile”.
Aleeea de castani din Ungheni a fost plantată în 1975 pe o lungime de peste trei kilometri de-a lungul străzii centrale. Numără circa 650 de arbori şi este considerată printre primele zece cele mai lungi alei similare din Europa. În ultimii 4-5 ani, a fost atacată constant de molia minieră.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *