Seceta bate în apicultură. Mierea va fi la mare căutare

miere
Sursa: ecomunitate.ro

„Dacă nu-i ploaie şi rouă, dacă temperaturile depăşesc cota de 30 de grade, nu mai există polen în flori. Dacă nu sînt flori de calitate, nu mai poate fi nici miere”, explica un apicultor în această  săptămîna, referindu-se la situaţia creată în apicultura din regiune.
„Situaţia e alarmantă. Raionul Ungheni, dar şi cele din vecinătate, se numără printre cele mai afectate din R. Moldova în ceea ce priveşte apicultura. Cantitatea de miere de salcîm obţinută în acest an este de două ori mai mică decît în anii precedenţi. Mierea de tei, practic, nu s-a cules, iar cea de floarea soarelui a rămas în stupi, pentru hrana albinelor”, a declarat Viorel Gheceanu, preşedintele Asociaţiei apicultorilor din Ungheni.
Un semnal de îngrijorare şi alarmă s-a auzit şi în cadrul unui seminar organizat recent de către  Asociaţia raională a apicultorilor din Călăraşi. „Din cauza temperaturilor extreme, albinele nu au reuşit să adune suficientă hrană, ceea ce periclitează serios dezvoltarea normală a familiilor de albine şi de reproducere a puietului sănătos, capabil să reziste perioadei de iarnă”, explică Dumitru Gavriliţă, inspector principal pentru supravegherea zootehnică în Călăraşi.
Aceeaşi stare de lucruri se atestă şi la Nisporeni. „Anul acesta nu avem nici o nădejde că situaţia în apicultură se va ameliora”, susţine şi Vasile Leucă, preşedintele Asociaţiei apicultorilor din  Nisporeni, după care continuă: „Eu, de exemplu, nu am strîns nimic, am lăsat toată mierea ca hrană la albine pentru iarnă. Cei care nu au făcut-o, nu ştiu cum se vor descurca”.
„Pentru a menţine populaţia de albine, apicultorii sînt nevoiţi de pe acum să le asigure hrană suplimentară sub formă de sirop de zahăr. În unele cazuri e nevoie de  un supliment între 8 şi 10 kilograme pentru o familie”, povesteşte Dumitru Gavriliţă din Călăraşi.
„Sînt nevoit să cumpăr zahăr”, afirmă şi Viorel Gheceanu din Ungheni, după care face o constatare: „Pentru cei ce trăiesc din apicultură e un an de faliment”.
În această situaţie, cînd despre venit nici nu poate fi vorba, apicultorii călărăşenii au adresat un apel către autorităţile statului, prin care solicită implicarea acestora în susţinerea domeniului respectiv.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *