Un semnal de atenționare pentru guvernanţi. Mămăliga ar putea să explodeze

greva agricultorilor„Seceta ne afectează, impozitele ne falimentează!” – cu un astfel de mesaj imprimat pe lozinci au ieșit la protest agricultorii din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași pe 31 iulie. Mitingul a avut loc pe Piața Independenței din orașul Ungheni.
De la lideri agricoli și pînă la simpli agricultori – cu toţii s-au adunat pentru a-și expune nemulțumirea în public față de noua politică bugetar-fiscală pentru anul 2013, dar și pentru a-și apăra drepturile.
Protestatarii au venit în piață cu peste 20 de tractoare. Căldura de afară nu i-a speriat. Ei afirmă că sînt obişnuiţi, căci muncesc în astfel de condiţii şi în cîmp. ”Noi spunem NU politicii bugetar-fiscale pentru anul 2013, care este o politică nechibzuită și necîntărită, în detrimentul   agricultorilor. Aceasta va da înapoi dezvoltarea agriculturii în Republica Moldova”, a declarat de la microfon, în fața mulțimii adunate, Iurie Vrabie, președintele Asociației ”Uncalnis”. Mesajul dînsului a fost susținut de prezență prin aplauze.
”Salut solidaritatea fermierilor și apreciez faptul că atît la Ungheni, cît şi în toată republica, ei au ieșit pentru a-și apăra interesele”, a menționat Aurelia Bondari, directorul executiv al Federației Naționale a Agricultorilor ”Agroinform”, care venit special de la Chişinău pentru a participa la miting. Imediat după încheierea acțiunii de protest, dînsa a declarat pentru ”Expresul”: ”Guvernanții au fost întotdeauna absolut siguri că agricultorii niciodată nu se vor răscula. Ei spun că mămăliga nu explodează. Mitingul de astăzi însă a fost un semnal de atenționare, după care așteptăm să fim invitaţi la negocieri”.
Potrivit organizatorilor, la protest au participat peste 480 de agricultori din raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași. În fața lor și-au vărsat amarul şi lideri din agricultură. Ei, rînd pe rînd, au  chemat lumea la solidaritate. „Noi trebuie să punem mîna nu numai pe tractoare, dar și pe furci, pe țepoaie. Altceva nu ne rămîne”, a spus Nicanor Buzovoi, directorul ”Agrosfera BM” din  Pîrlița, Ungheni.
Alături de protestatari s-a aflat şi vicepreședintele raionului Ungheni, Anatol Arhire, responsabil de domeniul agricol. Deşi reprezintă guvernarea, dînsul a asigurat prezența că susține acţiunile  inițiate, după care a declarat: „Eu voi fi alături de dumneavoastră, nu am de gînd să părăsesc orașul, indiferent de situația mea pe viitor. Rămîn în acest domeniu, rămîn cu voi”.
Protestul a purtat un caracter pașnic. În cazul în care autoritățile centrale nu vor reacționa la acest prim semnal de alarmă, agricultorii sînt gata să desfășoare un miting similar și pe Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.
Acțiunea s-a încheiat cu un marș al tractoarelor ce claxonau încontinuu.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *