Victor Mihalachi – primul campion olimpic din Ungheni?

Captură din clipul promoţional “Împreună la Jocurile Olimpice”Canoistul Victor Mihalachi, originar din Florițoaia Veche, Ungheni, pornește lupta pentru aurul olimpic. Este unica medalie care îi lipseşte la cei 23 de ani ai săi,. Împreună cu colegul său Alexandru Dumitrescu, sînt tripli campioni mondiali şi europeni la caiac canoe dublu.
La momentul actual, sînt considerați principalii favoriți la medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Londra.  “Victor Mihalachi a venit din Republica Moldova ca să cîştige aurul olimpic pentru România”, se menţionează într-un clip promoţional dedicat celor doi canoişti. Acasă, din păcate, nu a reuşit să se impună. Acasă nimeni nu a avut nevoie de el. L-a observat marele canoist Ivan Patzaichin, cvadruplu medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 şi 1984 şi triplu medaliat cu argint, deţinător a 22 de titluri de campion mondial, care l-a şi invitat, cu aproape cinci ani în urmă, la Bucureşti.
“Sînt harnici, muncesc. Au viteză, au rezistenţă, au pasiune”, astfel îi caracterizează pe cei doi antrenorul lor, Igor Lipalit.
Barca lor este de culoarea aurului metalizat. “Sperăm să fie un semn pentru Londra şi să ne întoarcem cu o medalie cît mai strălucitoare”, spune colegul lui Victor Mijhalachi, Alexandru Dumitrescu.
Am contactat-o pe mama lui Victor, Liuba Mihalachi, să o întrebăm cum se simte înainte de intrarea în concurs a feciorului său. “Bine. Cu emoţii”, ne-a răspuns. Vorbise cu Victor chiar în ajun. “Este bine dispus şi gata de a porni lupta”, a subliniat mama, după care a adăugat: “Mare e Dumnezeu…”.
Să fim alături de Victor Mihalachi, să-i ţinem pumnii!
Astăzi, vineri, 3 august, cei doi canoişti vor ajunge la Londra. Pe 7 august, se vor alinia la start, la 1000 metri caiac-canoe.
Calificările vor avea loc la ora 11.54, iar semifinalele – în aceeaşi zi, la ora 12.55.
Finala se va desfăşura la 9 august, ora 11.38.
Raionul Ungheni are toate şansele să aibă un campion olimpic sau, cel puţin, un medaliat la Jocurile Olimpice. Trebuie să spunem că Victor Mihalachi şi-a început primele antrenamente, sub îndrumarea tatălui său, pe lacul din oraşul Ungheni.
În ziua calificărilor, dar şi în cea a finalei, acasă, la Floriţoaia Veche, îi vor ţine pumnii şi vor sta cu sufletul la gură mama, sora şi fratele mai mic. Tata e la munci la Moscova. De acolo, de la Moscova, gîndurile i se vor îndrepta spre Londra.
“Ei au emoţii foarte mari, de parcă ar trage ei în locul nostru. E frumos să stai să-i asculţi cum vorbesc şi ce emoţii au trait în timpul cursei”, spunea Victor Mihalachi.
Lucia Bacalu
Cîteva curiozităţi
Canoea specială
Dumitrescu şi Mihalachi vor concura la Londra cu o barcă deosebită. Are partea de jos neagră, iar cea de deasupra e aurie, cu bucăţele sclipitoare. Produsă de firma Plastex, ea a fost realizată după dorinţa celor doi canoişti. “Nouă ne-a venit idea”, explică Victor. “Tot vedeam titluri în ziare, la televizor, “Băieţii de aur”, “Barca de aur”, “Pagaiele de aur”, aşa că am zis să facem canoea aurie”, spune el.
Cu băsmăluţele roşii
Alex şi Victor încă nu ştiu cum va fi echipamentul cu care vor concura la Londra. Ei şi-ar dori să-l poată folosi pe cel de la Europene, dar nu ştiu dacă e posibil. Ceva va rămîne însă neschimbat în înfăţişarea lor: băsmăluţele roşii cu frunze albe. “Pe acelea le purtăm mereu la competiţiile importante”, mărturiseşte Dumitrescu, iar Mihalachi explică şi de ce: “Au o culoare distinctivă”. Altfel, au o gamă întreagă, verzi, albe, galbene. “Le-am trimis la spălat, la scrobit, să le avem pregătite”, glumeşte Alex.
Şi declaraţii
Victor Mihalachi: “Să prindem vîrful de formă la Londra? Cred că noi sîntem în vîrf de formă. Trebuie să-l menţinem pînă atunci. E greu, dar sîntem conştienţi de acest lucru”.
Alexandru Dumitrescu: “Sîntem optimişti, nu avem motive de îngrijorare. Ne-am pregătit bine şi mergem la Londra să arătăm doar ce am exersat acasă”.
Gsp.ro


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *