Un lămîi pentru fiecare casă

flori, LămîiulLămîiul şi mandarinul devin tot mai îndrăgite de către iubitorii plantelor de apartament. Cine nu a pus vreodată o sămînță de lămîie în ghiveci, în speranța că va mînca fructe proaspete de pe propriul balcon? Să cultivi acasă un pom roditor din semințe poți, dar cu puține șanse, pentru că va înflori doar peste vreo 8-10 ani.
Cel mai bine ar fi să cumpăraţi un lămîi altoit din magazinele de profil și să îi asiguraţi acasă locul ideal ca să rodească. Pentru ca arbustul să vă bucure cu roada sa, este nevoie de răbdare și multă îngrijire. Lămîii altoiți încep să rodească la vîrsta de 3-5 ani.
Lămîiul este planta de apartament care poate atinge o înălțime de cel mult un metru jumătate. În perioada de înflorire, trebuie să aibă acces către plantă albinele, pentru a efectua polenizarea. De aceea, cel mai bine este să-i găsiți un loc potrivit afară, fiind protejat de curenții de aer și soarele direct.
În primul an de rod, pe lămîi se lasă doar 2-3 fructe; în anul doi – 5-8 fructe; în anul trei – 10-15 fructe.
În general, lămîiul adoră cantitățile mari de apă vara, însă aveți grijă să nu îl înecați. În timpul iernii, pămîntul plantei trebuie lăsat să se usuce în totalitate, după care i se aplică o cantitate mică de apă lăsată anterior să stea 2-3 ore la temperatura camerei. Se mai recomandă ca, pe lîngă solul format în mare parte din lut și nisip, să i se asigure plantei și un ghiveci din ceramică, care va păstra mai bine umiditatea în sol.
Lămîiul are nevoie de multă căldură, fiind sensibil la temperaturi scăzute. Temperatura optimă pentru creșterea vegetativă este de 16-18 grade Celsius. În perioada înfloritului, temperatura trebuie să nu fie mai mare de 18 grade, întrucît florile avortează. Pentru creșterea și coacerea fructelor temperatura optimă este de 19-22 grade.
Cerințele față de lumină la fel sînt important de a fi luate în calcul. Lumina insuficientă va cauza căderea frunzelor.
Dacă vă doriți o creștere a lămîiului în lateral și mai puțin în înălțime, atunci ar fi bine să-l tundeți din cînd în cînd. Procedura este una simplă. Se taie doar vîrful, după care locul ”ranei” se prelucrează cu ceară caldă. În așa mod, creșterea în sus va fi stopată, iar arbustul de lămîi va fi forțat să se dezvolte în desime.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *