Esențial | Nu mai sîntem noi buricul pămîntului

Lucia BacaluUngheniul are cele mai multe proiecte realizate, Ungheniul are atrase investiţii de milioane, Ungheniul a fost capitala tineretului, Ungheniul are cei mai buni oameni, Ungheniul este pionier în toate… Ce mai, ca la noi la nimenea.
De aproape un an sîntem şi la Nisporeni. Mare ne-a fost mirarea, la început, cînd am aflat că şi acolo se fac lucruri foarte frumoase şi chiar unele dintre ele – înaintea Ungheniului. Da, Nisporeniul e mai mic, e mai sărac, are mai puţini agenţi economici. Dar ce oameni are! Dar ce locuri are! Dar ce iniţiative are! Pur si simplu, ani la rînd nu s-a vorbit nimic despre ele.
Aşa e natura omului: să vadă doar răul, să arunce săgeţi şi venin. Noi ne-am propus să aducem în prim-plan binele, căci atitudinea şi gîndirea pozitivă atrag doar energie pozitivă, ceea ce, în ultimă instanţă, aduce doar beneficii.
Primul beneficiu e pe faţă: am înţeles că nu mai sîntem noi buricul pămîntului. Şi că se fac lucruri fumoase, ba chiar mai frumoase decît la Ungheni, şi în alte părţi.
Chiar ieri, am primit un comunicat de presă. La Cahul, actuala capitală a tineretului, a fost lansat oficial site-ul capitalatineretului.md. L-am deschis imediat. Ştiri de tot soiul despre tineri şi pentru tineri. Vrei – nu vrei, gîndul te duce la ceea ce a fost la noi. Şi, dacă tot ne lăudăm că sîntem foarte buni, poate e cazul să fie elaborat un site despre tineri şi pentru tineri. Dar un site adevărat, lucrativ, util. Este posibil, dacă ar fi dorinţă, voinţă şi… interes.
Avem mulţi tineri talentaţi, care ar putea şi ar avea ce să spună. Deci, la treabă!
Decît să alergăm după lucruri grandioase, gen forumuri de tot felul, nu ar fi mai bine să fie elaborat un site ca lumea? Decît să ne limităm de a imita ceea ce au făcut alţii cu mult înainte – site-uri de ştiri fără ştiri, de exemplu – nu ar fi mai bine să ne concentrăm asupra unor lucruri concrete? Dar foarte concrete!
Nu arunc pietre în grădina nimănui, să fie foarte clar. Vin şi eu cu o idee. Sper că nu vom avea reacţia pe care am avut-o din partea unui “grup de creştini”, după ce ne-am întrebat de ce sînt lăsate de izbelişte bisericile vechi, care au devenit adevărate monumente ecleziastice? Aceştia, foarte supăraţi, ne-au replicat: “Decît să vă daţi cu părerea şi să puneţi întrebări nelalocul lor, mai bine aţi porni o campanie de adunare a banilor pentru reconstrucţia unei biserici”. Iaca na!
Noi însă continuăm să ne dăm cu părerea. De ce? Pentru că aceasta e menirea rubricii respective. Ne-am bucura foarte mult dacă măcar o frază l-ar face pe cel puţin un cititor să vadă altfel lumea, să-şi revizuiască comportamentul şi să înceapă a acţiona. Sau să polemizeze, dar cu argumente. Or, anume discutînd poţi ajunge la adevăr în ultimă instant.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *