Caisele, un remediu dulce de vară

ieftin, util, caisePrin aroma pe care o au, caisele ne duc cu gîndul la un desert natural şi răcoritor într-o zi toridă de vară. Însă nu toţi cunosc adevăratele efecte terapeutice pe care acestea le au asupra organismului. Fiind o sursă abundentă de vitamina A, C, B şi beta-caroten, caisele îmbunătăţesc vederea şi ajută la regenerarea ţesuturilor şi a nervilor. Prin aportul ridicat de fier, aceste fructe sînt recomandate în cazurile severe de anemie, fiind folosite atît pentru întărirea dinţilor, cît şi a sistemului osos. Ca un adevărat izvor de vitamine, caisele ajută la tonifierea ficatului, stomacului şi a inimii, contribuind la refacerea unor ţesuturi importante ale acestor organe. Caisele elimină toxinele din organism, controlează digestia, înlătură constipaţia, luptă împotriva infecţiilor, combat astenia şi stările depresive, stopează pierderile de memorie datorită conţinutului ridicat de fosfor, tratează insomnia, influenţează creşterea cantităţii de hemoglobină.
În tratarea diverselor afecţiuni sînt folosite atît fructul ca atare, cît şi sîmburii şi florile. Fructul, sau mai bine zis miezul acestuia, conţine vitamina B17, o vitamină ce ajută organismul să lupte împotriva cancerului, contribuind la distrugerea celulelor cancerigene. Sîmburele caisei, bogat în acizi graşi şi proteine, este din ce în ce mai folosit în producerea de ulei. Acesta este utilizat în industria cosmetică. Pe de altă parte, sîmburii sînt folosiţi la tratarea problemelor respiratorii grave: astm, bronşita sau tuse. Florile de cais sînt şi ele folosite în industria cosmetică.
Sucul natural de caise are două indicaţii terapeutice importante. Pe de o parte, reprezintă un remediu eficient în tratarea febrei, iar pe de altă parte ajută la vindecarea unor boli de piele sau arsuri la nivelul epidermei. Uleiul de caise este folosit atît pentru masaj, cît şi în aromaterapie, întrucît calmează pielea şi oferă o stare de bine psihicului. Un singur fruct de cais furnizează jumătate din necesarul zilnic de provitamina A.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *