Uite cvasul, nu e cvasul

cvas
Sursa: online-menu.ru

Ştirea despre cvasul cu bacterii periculoase descoperit la Călăraşi a pus pe jar opinia publică locală. Pînă şi la şedinţa ordinară a factorilor de decizie de luni, 23 iulie, desfăşurată săptămînal de către preşedintele raionului, Ilie Rău, s-a discutat subiectul respectiv.
Ion Lupu, directorul Centrului de Sănătate Publică din Călăraşi, recunoaşte că instituţia pe care o conduce a eliberat, la începutul lui mai, autorizaţia de funcţionare, căci probele prelevate nu au stîrnit atunci nici un fel de îndoială că cvasul ar fi necalitativ şi ar prezenta pericol pentru sănătatea omului. În iunie, cînd au fost din nou prelevate probe, s-a depistat o aciditate sporită a băuturii şi un exces de bacili coliformi care, de altfel, sînt necesari în procesul de fermentare.   Atunci, a precizat Ion Lupu, agentul economic a fost atenţionat să aducă cvasul la normele în vigoare, iar acesta s-a conformat cerinţelor.
„Ceea ce au depistat reprezentanţii Asociaţiei pentru protecţia consumatorului, săptămîna trecută, a fost pentru noi cu totul neaşteptat. Or, la începutul lui iulie, ultima probă prelevată din cvasul produs corespundea tuturor cerinţelor”, a subliniat Ion Lupu.
Deşi a fost interzis spre comercializare de către Asociaţia pentru protecţia consumatorului, începînd cu luni cvasul a continuat să fie vîndut la Călăraşi. Şeful Centrului Sănătate Publică susţine că noile probe prelevate la finele săptămînii trecute au arătat că cvasul, totuşi, e  bun de consumat.
Nimeni nu mai înţelege nimic şi, de necaz, toţi continuă să bea cvas rece şi infectat, potrivit unei instituţii, dar  bun – potrivit alteia.
Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *