Produsele de la piață ne golesc buzunarele

produsele de la piata golesc buzunareleCanicula și furtunile din ultima perioadă au făcut ravagii în grădinile oamenilor. Aproape totul s-a uscat, iar ceea ce mai rămăsese a fost distrus de vîntul puternic. În aceste condiţii, gospodinele sînt nevoite să golească portmoneele pînă la utimul bănuț pentru a putea pune ceva mai bun pe masă.
De cîţiva ani, piața comercială din orașul Nisporeni este considerată ca fiind una scumpă. Curioasă, am mers la fața locului să văd dacă într-adevăr e aşa. Uite și rezultatele: pentru un kilogram de cartofi proaspeţi o gospodină scoate din buzunar 5-7 lei, pentru un kilogram de morcov – 8 lei. Ardeiul dulce costă 7- 8 lei kilogramul, varza -7 lei, iar ceapa – 6,50 lei. Este oare suficient pentru o ciorbă gustoasă?
Să trecem la compartimentul cărnuri. Aici prețurile arată cam așa: un kilogram de carne de porc -85 lei, costițe – 65 lei, carnea de vită ajunge la 100 de lei kilogramul, iar costițele de vită – 50 lei.
Urmează desertul. Dacă dorim să ne îndulcim, trebuie să scoatem din buzunar cîte patru lei pentru fiecare kilogram de pepene roşu (harbuz) şi cîte 8 lei pentru un kilogram de pepene galben (zămos). Prunele costă 10 lei kilogramul, iar piersicile – 18 lei.
Ce cred gospodinele nisporenence despre prețurile și calitatea produselor comercializate la piaţă?
Ludmila Crudu: „În unele cazuri mă aranjează şi prețurile, şi calitatea. În altele – nu. Din păcate, preţurile la produsele agricole cresc ca şi temperaturile de afară. De coborît încă nu mai coboară”.
Natalia Cimpoeș: „Nu-mi convin deloc prețurile. Totul e scump, produsele sînt la gramadă, şi nu se ţine cont de mărime, de calitate. Prețul e același. Pentru a cumpăra tot de ce am nevoie pentru o săptămînă, cheltuiesc destul de mult”.
Comercianții se justifică. Ei zic că plătesc mult pentru locul din piaţă, între 20 şi 60 de lei pentru o zi, în dependență de cantitatea produselor. Iar noi, de e prețul ridicat sau scăzut, tot vom cumpăra produse alimentare, tot din aceeași piață.
Dina Josan


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *