Sisteme moderne de încălzire pe bază de biomasă și în raionul Ungheni

proiect biomasaPrimarii satelor din raioanele Anenii Noi, Orhei, Rezina, Şoldăneşti, Cantemir, Leova şi Ungheni ce îşi vor conecta instituţiile publice la sisteme termice pe bază de biomasă au semnat astăzi Memorandumuri de colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Acesta este cel de-al patrulea grup de raioane în care s-a lansat Proiectul Energie şi Biomasă. Până în 2014, vor fi acoperite toate raioanele Republicii Moldova, în total cel puţin 130 de instituţii publice rurale fiind conectate la sisteme de încălzire pe bază de biomasă.
Din cele 26 de instituţii publice selectate din aceste raioane, 19 vor avea instalate cazane de încălzire pe bază de brichete şi 7 pe bază de pelete. Capacitatea totală a noilor sisteme de încălzire instalate va fi de 4.89 MW.
Lucrările de proiectare şi instalare a sistemelor de încălzire pe bază de biomasă vor începe în aceste localităţi în septembrie curent şi vor dura în medie şase luni.
„Energia produsă din surse proprii are mai multe beneficii. Ea reduce dependenţa de importuri, sporeşte securitatea  energetică a ţării, are costuri mai mici, permite dezvoltarea de noi afaceri și  crearea de noi locuri de muncă. În plus, energia din surse regenerabile reduce emisiile de gaze cu efect de seră și poluarea mediului ambiant”, a afirmat Alexandru Ursul, managerul Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova.
Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordați de Uniunea Europeană (14 mln  Euro) și PNUD Moldova (560,000 Euro).
Sursa: interlic.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *