Revenirea la gărzile populare. Doar pe hîrtie?

consiliul raional CalarasiPusă în dificultate de multiplele probleme cu care se confruntă, conducerea Comisariatului de Poliţie Călăraşi încearcă să transfere o parte din responsabilităţi pe spatele aşa-numtelor „gărzi  populare”, nişte structuri ce activau pe bază de voluntariat şi imitau protecţia ordinii publice pe timpurile URSS.
Cel puţin, la asta te duce gîndul după ce Comisariatul de Poliţie a trimis tuturor celor 27 de consilii locale din raion o sesizare, prin care solicită revigorarea gărzilor populare şi antrenarea acestora în activităţi de menţinere a ordinii publice. O parte din aleşii locali s-au declarat nedumeriţi de solicitarea cu pricina, deşi reprezentanţii Comisariatului de Poliţie a raionului Călăraşi susţin că e absolut legitimă şi a fost făcută în concordanţă cu Legea din 6.02.1997 “Cu privire la gărzile populare”.  Consilierii însă cred că multe dintre prevederile acestei legi sînt deja depăşite de timp.
Totuşi, au fost adoptate deciziile, prin care s-a dat curs solicitării Comisariatului de poliţie raional. Numai că opinia dominantă printre cei care le-au votat este că gărzile populare vor rămîne doar… pe hîrtie. Soluţia optimă ar fi crearea poliţiei comunitare, care s-ar afla în subordinea primăriilor. Astfel, efectul ar fi mult mai mare şi ar fi lichidată actuala dublă supunere a poliţiştilor. La ora actuală, ei sînt angajaţi şi remuneraţi de către Ministerul Afacerilor Interne, iar administraţiei publice locale i se cere coordonarea activităţii lor în teritoriu.
De notat că una dintre problemele cele mai complicate cu care se confruntă Comisariatul de Poliţie raional Călăraşi în prezent este lipsa a 27 de poliţişti care ar trebui să stea la straja ordinii publice şi de drept.
Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *