Economii pe seama bibliotecilor?

În fotografie: În biblioteca din Ungheni se munceşte cu spor.
În fotografie: În biblioteca din Ungheni se munceşte cu spor.

Bibliotecarii bat alarma: autorităţile publice locale din raionul Ungheni vor să lichideze bibliotecile. „Ei vorbesc despre optimizări, se ascund după acest cuvînt. Mai bine ar spune sincer şi corect ce se întîmplă”, a făcut o remarcă Victoria Bernic, directoarea bibliotecii raionale „Dimitrie Cantemir” din Ungheni.
Cică, lumea nu mai vine la bibliotecă, nu mai ia cărţi să citească. La ce bun asemenea instituţii? De ce să cheltuim bani pe ele? Victoria Bernic vine cu replica: „Biblioteca nu este doar un loc unde ai venit, ai împrumutat o carte şi ai plecat. Ea trebuie să fie un centru de comunicare şi socializare. Unde în altă parte să meargă omul de la sat?”.
Potrivit dînsei, în loc să lichideze sau să „optimizeze” bibliotecile, autorităţile publice locale ar trebui că ceară de la bibliotecari să presteze servicii de acces la informaţii, să organizeze tabere de vară, instruiri, ateliere şi multe alte forme de activitate pentru comunitate.  Asta trebuie să înţeleagă primarii! Şi mai este ceva. „Dacă primarul sau alt conducător de rang înalt nu citeşte, nu a păşit niciodată pragul unei biblioteci, asta nu înseamnă că nimeni nu trebuie să citească şi să meargă la bibliotecă”, a afirmat Victoria
Bernic, după care a punctat: „Lectura este o chestiune de educaţie. Dacă ne dezicem de ea, dacă ne dezicem de biblioteci, de instituţiile culturale, nu mai ieşim din impas”.
Referindu-se la motivul pe care-l invocă autorităţile atunci cînd zic că ar trebui să renunţe la unele biblioteci – lipsa banilor, Victoria Bernic a spus tranşant: „Auzim mereu una şi aceeaşi frază: nu avem, nu avem…, bani nu avem, drumuri nu avem, apă nu avem… Tot ne plîngem că nu avem. De un singur lucru nu ne plîngem că nu-l avem – de minte.  „Nu m-oi mai apuca acum de citit”, asta e replica lor.
Da poate cînd începi a citi, îţi vin nişte idei mai bune şi rezolvi mult mai multe probleme?”.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *