Tuberculoza rămîne o problemă specială a sănătăţii publice

tuberculozaDeşi au trecut peste o sută de ani de la descoperirea agentului patogen al tuberculozei, această maladie rămîne o problemă medicală şi socială de importanţă vitală. În lume, în fiecare secundă, o persoană este infectată, în fiecare 4 secunde se imbolnăveşte de tuberculoză, iar fiecare 10 secunde un bolnav cu tuberculoză decedează.
Dacă nu se tratează, un bolnav de tuberculoză pulmonară infectează anual 10-15 persoane. De notat că 80% din victimele tuberculozei sînt persoane tinere (15-49 ani), active din punct de vedere socio-economic.
O problemă deosebită devine tuberculoza în ţările cu nivel de dezvoltare scăzut, bîntuite de crize social-economice, şomaj, migraţie masivă a populaţiei, finanaţare insuficientă a programelor de sanătate. Şi în R.Moldova tuberculoza rămîne o problemă specială a sănătăţii publice. Creşte  incidenţa şi, an de an, creşte mortalitatea prin tuberculoză.
Toate acestea au determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să declare situaţie excepţională globală în privinţa tuberculozei, fiind adoptată o nouă strategie privind controlul acestei maladii. Strategia respectivă, recomandată de OMS, a fost aplicată în peste 100 de ţări ale lumii şi e cunoscută sub denumirea de DOTS. În 1993, Banca Mondială a recunoscut acest program ca unul dintre cele mai eficiente din punct de vedere economic.
În R.Moldova DOTS a fost implementat în anul 2004. În mai multe raioane, inclusiv la Ungheni,  au fost create centre comunitare de suport al bolnavilor de tuberculoză, finanţate din Fondul internaţional de politici şi strategii în sănătate. Aceste centre oferă suport social, psihologic şi de tratament pacienţilor de tuberculoză, oferă suport psihologic şi familiilor acestora. Pentru ca activitatea să fie mai eficientă, centrele conlucrează cu autorităţile publice locale, cu asistenţii sociali şi poliţistii de sector.
Este foarte important pentru tratamentul şi supravegherea tuberculozei, ca pacientul să se adreseze medicului chiar la apariţia primelor simptome: tuse mai mult de două săptămîni, pierderea în greutate, lipsa poftei de mîncare, transpiraţie, apatie. Adresarea imediată la medic, examenul medical în timp util ar permite diagnosticarea precoce a maladiei, ceea ce ar uşura tratamentul acesteia.
De notat că tratamentul tuberculozei este foarte costisitor şi de lungă durată, în dependenţă de stadiul de depistare a bolii. Trebuie să se ştie că în R. Moldova tratamentul e gratuit, asigurat de către stat. Cu cît boala este depistată mai devreme, cu atît mai uşor şi de scurtă durată va fi şi  tratamentul. Boala depistată tardiv se tratează foarte greu, e de lungă durată şi duce la infectarea  altor persoane ce contactează cu bolnavul.
Dacă doriţi să fiţi sănătoşi, vizitaţi regulat medicul de familie sau adresati-vă direct la medicul specialist pneumolog, ftiziopulmonolog sau la Centrul Comunitar de Suport al bolnavilor cu TBC, ce se află în incinta dispensarului antituberculos.
Centrul Comunitar de Suport al bolnavilor cu TBC Ungheni


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *