O zi tragică în viaţa poporului, comemorată altfel la Călăraşi

O zi tragică în viaţa poporului, comemorată altfel la Călăraşi Cu ocazia celor 63 de ani de la cel de al doilea mare val al deportărilor staliniste din 6 iulie  1949, pe edificiul gării feroviare din Călăraşi a fost instalată o placă comemorativă. Preşedintele raionului, Ilie Rău, a explicat şi de ce: 187 de familii din raionul Călăraşi, numărînd circa 800 de persoane, catalogate drept culaci, moşieri şi mari comercianţi, au fost ridicate, noaptea, şi aduse forţat aici, unde au fost urcate în vagoane de vite şi trimise în regiunea Kurgan din Kazahstan.
Mulţi nu s-au mai întors, murind pe pămînt străin. Cei care au reuşit să revină la baştină  au continuat să suporte consecinţele acelui genocid. Vorbitorul a menţionat că mulţi dintre foştii represaţi din raion, din cauza imperfecţiunii cadrului legal, încă nu şi-au primit despăgubirile   pentru averea lor sau a părinţilor, confiscată atunci în mod abuziv. „Sînt încă multe de făcut pentru aceşti  martiri ai neamului de către administraţia publică locală, dar şi mai multe – de către puterea centrală care ar trebui să pună capăt, odată şi odată, nedreptăţilor ce continuă de peste 60 de ani”, a conchis sursa citată.
După dezevelirea plăcii, a urmat un te-deum, desfăşurat de preoţii bisericii „Sfînta Treime” din Călăraşi. Numeroase persoane, printre care foşti represaţi, primari, funcţionari publici, au vorbit în faţa celor prezenţi. Cu multă emoţie au fost ascultate amintirile lui Ion Trifan, pe atunci un  copilandru de vreo 10 ani, care a fost bătut cu picioarele de o santinelă ce sta în poarta gospodăriei părinţilor săi doar pentru faptul că a vrut să intre în propria curte. „Nici pînă aziu nu pot uita durerea ce mi-a provocat-o  acea cizmă de care, se pare, nu mai putem scăpa”, a încheiat, cu ochii în lacrimi, vorbitorul.
Primarul de Vălcineţ, Alexandru Curmei, s-a referit la grija pe care le-o poartă foştilor represaţi, iar Petru Cosoi, vicepreşedintele raionului, a povestit cum i-au trebuit 20 de ani pentru a-şi adjudeca statutul de persoană supusă represiunilor politice şi ulterior reabilitată. La eveniment a participat şi deputatul Valeriu Saharneanu, care a subliniat că, din păcate, nici pînă azi o parte a populaţiei, dar şi conducătorii statului, nu conştientizează dimensiunile acelor nelegiuiri şi consecinţele ce le-au avut asupra Basarabiei.
Instalarea plăcii comemorative la gara Călăraşi a fost posbilă, datorită iniţiativei a trei   călărăşeni: Petru Cosoi, vicepreşedinte al raionului, Sergiu Cojocaru, şeful Direcţiei cultură, şi a subsemnatului. Ei au venit cu ideea, ei au făcut demersurile necesare. Deşi, iniţial, s-a dorit un monument, din cauza lipsei banilor, în final, s-au rezumat la o placă comemorativă. Aceste acţiuni au fost sprijinite de către preşedintele raionului, Ilie Rău. Din bugetul raional au fost alocate 15 mi de lei.
După ceremonia de inaugurare, toţi cei prezenţi au fost invitaţi la o masă de pomenire a    represaţilor, care au  pierit în exil sau au trecut în lumea celor drepţi după întoarcerea acasă. Aceasta a fost organizată de Consiliul raional.
Tudor Josanu
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *