Ion Sturza: Gazoductul Ungheni – Iași va fi o construcție fără valoare economică

Ion Sturza
Sursa: omg.md

Declarația a fost făcută de fostul Prim-ministru al Moldoveii, Ion Sturza, vorbind despre vizita la Chișinău a Premierului României, Victor Ponta și documentul semnat cu Premierul Moldovei, Vladimir Filat, privind construcția gazoductului de tensiune înaltă Ungheni – Iași.
„Este o construcţie simbolică. Gazoductul cândva a fost gândit pentru a securiza livrarea de gaze către România, către Iaşi, platforma industrială din Iaşi. Între timp lucrurile deja s-au inversat, Iaşul deja nu mai este o zonă industrială şi nu mai are nevoie de gaz, care trebuia să vină pe filiera Gazpromului”, a explicat Sturza ideea acestui proiect într-un interviu acorda unui post de radio de la Chișinău, menționând că ”din punct de vedere tehnic trebuie să spunem că ţeava va fi, dar trebuie să ne gândim unde va fi şi gazul”.
În context, sursa citată a subliniat că în zona Iașului nu există o cantitate suficientă de gaz care ar putea fi exportată Moldovei. Mai mult ca atât, în România există o interdicţie legală, la nivel de lege, a exportului de gaz. Pentru Republica Moldova ar fi un export de gaz. Tehnic vorbind, comercial vorbind sunt multe întrebări. Cu ce preţ va fi comercializat gazul. Pentru că în România gazul este mai scump decât în Republica Moldova, dacă vorbim de gazul comercializat pe piaţa liberă. Sunt probleme la nivel tehnic, comercial”, a mai adăugat fostul Premier de la Chișinău, concluzionând că din aceste considerente construcția este una simbolică și mai puțin practică în securitatea energetică a celor două state.
Anterior, viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, a recunoscut pe data de 11 iulie curent, de la tribuna centrală a Parlamentului că Moldova nu va putea importa gaze prin intermediul acestui gazoduct.
Întrebat în ședința Parlamentului de deputatul comunist, Oleg Reidman, unde se va duce mai departe gazul din localitatea Ungheni și cum va fi transportat  în întreaga țară, Calmâc a recunoscut că Moldova nu are infrastructura necesară pentru asta, deoarece gazoductul intern din Ungheni este de presiune medie și nu corespunde normelor necesare. Totuși, viceministrul a dat asigurări că se va construi gazoductul, după care vor fi căutate mijloace pentru dezvoltarea rețelelor necesare în interiorul țării.
Costul estimativ al proiectului este de 19 milioane 36 mii de euro, valoarea investiţiei pe teritoriul României fiind de 10 milioane 226 mii 585 euro, iar pe teritoriul Republicii Moldova de 6 milioane 993 mii 372 euro. Traversarea râului Prut va costa 1 milion 815 mii 372 euro.
Sursa: omg.md

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *