Jale mare cu roada de cereale

Jale mare cu roada de cereale Ungheni
În primele zile ale lunii iulie, pe terenurile agricole din raionul Ungheni combinele lucrau ca albinuțele. Pe 27 iunie, cu două săptămîni mai devreme decît era prevăzut în calendarul agricol, a început secerişul.
”Căldura din ultima perioadă a dus la coacerea mai devreme a culturilor cerealiere de grupa întîi, de aceea am şi dat start recoltării”, a explicat Viorel Scutaru, șef-adjunct al Direcției raionale agricultură și alimentație Ungheni. Potrivit dînsului, în acest an se aşteaptă o recoltă de grîu între 8 şi 20 de chentale la hectar. În anii buni, roada a fost şi de peste 40 de chentale la hectar.
Viorel Scutaru s-a arătat însă încrezut în va fi înaltă calitatea grîului. „Vom avea grîu sută la sută alimentar și doar o cantitate nesemnificativă va fi grîu menajer”, a specificat dînsul.
Nisporeni
Spre deosebire de Ungheni, la Nisporeni campania de recoltare a început ceva mai tîrziu, în a doua jumătate a săptămînii curente. Potrivit lui Grigore Florea, șeful Secției agricultură și industrie prelucrătoare Nisporeni, vor participa la seceriş 21 de combine. Și, dacă la capitolul pregătirii către recoltare totul este perfect, atunci cu previziunile nisporenenii nu sînt la fel de încîntați. ”Dacă vom obține 10 chentale (1 tonă) de grîu la hectar, va fi bine”, ne-a spus Grigore Florea. Dînsul s-a arătat îngrijorat de lipsa îndelungată a precipitațiilor din ultima perioadă, fapt care-i descurajează și mai mult pe cei care au ales să se ocupe cu agricultura.
Ce-i de făcut?
Agricultorii spun că seceta le-a jucat festa.  Specialiștii spun că ar fi o soluție de a minimaliza efectele acesteia – irigarea. Dar sistemele moderne de irigare costă bani mulţi, pe care agricultorii, pur şi simplu, nu-i au. O altă soluție ar fi asigurarea afacerii, dar agricultorii nu se prea grăbesc să-şi asigure cîmpurile contra capriciilor naturii, motivul fiind acelaşi: lipsa banilor.
Acum, toată speranța e la culturile de grupa a doua, adică la sfecla de zahăr, porumb și floarea soarelui. Dar și aici optimismul scade din zi în zi, căci seceta înaintează. ”Dacă nu vom avea ploaie încă cel mult două săptămîni  s-a zis și cu roada ceea”, a dat verdictul Viorel Scutaru.
În asemenea condiții, creşterea prețurilor la cereale nu se va lăsa mult așteptată. Deocamdată, nu se cunoaşte care va fi preţul de achiziţie din acest an la grîu. Se presupune că ar putea fi mai înalt decît anul trecut, depăşind chiar 3 lei pentru un kilogram. Aceasta însă nu înseamnă neapărat că se va majora preţul şi la pîine, susţin specialiştii.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *