Case fără acoperișuri, culturi agricole compromise și localități fără lumină

În fotografie: În drum spre Ungheni înainte de furtună.
În fotografie: În drum spre Ungheni înainte de furtună.

Furtuna de duminică, 15 iulie, a lăsat în urmă case fără acoperișuri, culturi agricole compromise și localități fără lumină. Zeci de copaci de-a lungul traseului Chişinău-Ungheni au fost puşi la pămînt, viteza vîntului ajungînd la 20-25 metri/secundă. Pagubele au fost substanţiale. Deocamdată, nu se cunosc cifrele exacte.

Călăraşi
40 de hecatre de viţă-de-vie aparţinînd întreprinderii vinicole „Divin-Călăraşi” au fost compromise de o grindină puternică. Torentele de apă au inundat cîteva case din raza oraşului Călăraşi şi au format mari aluviuni pe străzi, îngreunînd traficul rutier. Vîntul a doborît mai mulţi arbori, a deteriorat piloni, ceea ce a dus la întreruperea comunicaţiilor prin telefonia fixă şi a energiei electrice în aproape jumătate din localităţile raionului.
A doua zi dimineaţa, a avut loc şedinţa extraodrinară a comsiei raionale pentru situaţii excepţionale, prezidată de preşedintele raionului, Ilie Rău, la care s-a pus în sarcină să fie estimate toate pierderile şi să se întrerpindă măsuri urgente de lichidare a consecinţelor provocate de calamitatea naturală.
Nisporeni
Furtuna de duminică seara a lăsat în beznă opt localități din raion. Potrivit lui Tudor Sterpu, inspector protecție civilă la Secția situații excepționale Nisporeni, majoritatea au fost reconectate la sursa de energie electrică în doar cîteva ore după furtună. Doar locuitorii satului  Mărinici au trebuit să aştepte mai mult, aici fiind doborîți la pămînt doi piloni de electricitate. ”O parte din sat nu a avut curent electric aproape trei zile”, a specificat Tudor Sterpu.
Nisporenenii însă au mai avut de trecut printr-o furtună şi cu cîteva zile înainte, pe 10 iulie.   Potrivit inspectorului, din cauza intemperiei, în extravilanul orașului Nisporeni și în satele Călimănești, Șișcani, Mărinici, Grozești au fost afectate zeci de acoperișuri ale caselor de locuit și sute de hectare de culturi agricole și viță-de-vie. Prejudiciul depășește zece milioane de lei.
Ungheni
Cel mai tare au avut de suferit satele Sculeni, Mănoileşti şi Chirileni. Potrivit lui Iurie Ciolan, şeful Direcţiei situaţii excepţionale, Vama Sculeni a rămas fără o parte din acoperiş, la fel şi  cîteva case de locuit. Din cauza furtunii, Vama a fost blocată timp de aproape trei ore. Accesul din şi în România a fost oprit, după ce punctul de trecere a frontierei a rămas fără curent electric. La Mănoileşti a rămas fără o parte de acoperiş gimnaziul, dar şi o bună parte din culturile agricole au avut de suferit. Şi la Chirileni a zburat acoperişul de pe cîteva case de locuit. În plus, 30 de localităţi au rămas fără curent electric timp de cîteva ore. În opt dintre acestea curentul a fost restabilit abia a doua zi. Prejudiciile încă se calculează.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *