Vor spune nu cărbunelui şi se vor încălzi cu biomasă

proiect biomasaBucurie mare la Buşila, raionul Ungheni. Gimnaziul de aici se vede deja cu un nou vis realizat. Este vorba de o centrală ce va încălzi localul, în zilele reci de iarnă, cu energie din biomasă.
„Copiii sînt florile pămîntului. Pentru a-i avea furmoşi, sănătoşi şi fericiţi, e nevoie de căldură şi atenţie”, spune directorul gimnaziului, Igor Vîrlan. Anume de acest gînd au fost ghidaţi cei şapte membri ai comitetului de proiect, împreună cu coordonatorii Ghenadie Cojocaru şi Alexandru Cogîlniceanu, cînd au purces la elaborarea proiectului „Asigurarea Gimnaziului Buşila cu energie din biomasă” şi l-au depus spre finanţare la PNUD (Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare).
La prima etapă a fost acceptat bugetul de 648 mii 120 lei, din care PNUD oferă 519 mii 920 lei, iar contribuţia locală e de 128 mii 200 lei.
„Sîntem siguri că trecerea la energia din biomasă ne va permite să economisim sursele băneşti, acestea fiind utilizate în alte scopuri. În plus, vom respira un aer mai curat”, a remarcat Igor Vîrlan, după care a punctat: „Sperăm că experienţa noastră va fi un bun exemplu şi pentzru alţii”.
Lucia Bacalu 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *